Исландският вулкан Бардарбунга изригна
Исландският вулкан Бардарбунга изригна / снимка: БГНЕС

Исландският вулкан Бардарбунга, който се активизира в средата на месеца, изригна, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на Метеорологичната служба на Исландия, следяща за вулканичната активност в страната.

Магмата излиза на повърхността от разлома, появил се в четвъртък вечерта.

За авиацията е обявена най-високата - червена - степен на опасност. Небето над Североизточна и Централна Исландия остава затворено за самолети, изпълняващи полети до 5500 метра. В тази зона се намира летището Акюрейри.

По данни на метеорологичната служба изригването е станало в 00,02 ч. местно време, към 02,40 ч. вече активността на изригването е намаляла.

Разломът, който се е образувал, е дълъг около 300 метра. Магмата се излива на повърхността относително спокойно във вид на поток. В резултат на това сеизмичната активност в района на вулкана не е особено висока.

Разломът, от който изтича лавата, обаче не е на нивото на кратера на Бардарбунга, който е покрит с лед, а е малко по на север, на нивото на лавовото плато Холухраун.

Засега заплахата за хората е минимална. Районът, в който се намира вулканът, е обширен, но практически ненаселен. Той беше затворен за посещение още миналата седмица. Радарните системи освен това не са регистрирали никаква вулканична пепел във въздуха.

Според вулканолози става дума не за експлозивно изригване, характеризиращо се с изхвърлянето на пепел и скални маси във въздуха, а за ефузивно изригване, характеризиращо се само с изтичане на поток от лава, който се задържа основно на повърхността на вулкана.

Бардарбунга се активизира на 16 август. Той е разположен под най-големия ледник на страната Ватнайекютъл, издигащ се на височина от 2000 метра.

Бардарбунга за последно е изригвал през 1910 година.

Източник: БТА