Порошенко призова украинските военни да не изпадат в паника
Порошенко призова украинските военни да не изпадат в паника / снимка: БГНЕС, архив

Ситуацията в Източна Украйна е "извънредно тежка, но контролируема", каза украинският президент Петро Порошенко, цитиран от Ройтерс. Порошенко е направил изявлението на заседание с висши служители по сигурността, след като днес югоизточният град Новоазовск падна в ръцете на проруските сепаратисти.

Според президента руски войски са се притекли на помощ на бунтовниците.

Президентски говорител съобщи в социалната мрежа "Туитър", че думите на Порошенко към военните били: "Ние можем да се отбраняваме. Главното е да не изпадаме в паника." Цитирайки руската агенция "Интерфакс", Асошиейтед прес допълва, че украинският президент е отбелязал, че дестабилизирането на ситуацията и паниката са оръжия на врага, както и танковете. Загубата на Новоазовск, който е крайната югоизточна точка на Украйна, е стратегическа, тъй като прави уязвим големия пристанищен град Мариупол, отбелязва Ройтерс.

Говорителят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрий Лисенко съобщи, че украинските сили са се прегрупирали, за да защитят Мариупол.

Междувременно постоянните представители на страните от НАТО и Украйна ще се съберат на извънредна среща утре по искане на Киев, предаде Ройтерс, като се позова на служител на алианса.

На заседанието ще бъде обсъдена ситуацията в бившата съветска република. По-рано Украйна обвини Русия във военна агресия срещу нея.

Източник: БТА