НАТО: Над 1000 руски военни се сражават в Украйна
НАТО: Над 1000 руски военни се сражават в Украйна / БГНЕС

Над 1000 руски военнослужещи се сражават в момента на украинска територия, по-специално в района на град Новоазовск, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на високопоставен военен представител на НАТО, бригаден генерал Нико Так, директор на Центъра за реагиране при кризи на НАТО. "По наши оценки доста над 1000 руски военни се сражават сега в Украйна. Те подкрепят сепаратистите, бият се с тях срещу украинските въоръжени сили", заяви генералът по време на пресконференция.

По-рано днес украинският Съвет за национална сигурност и отбрана обяви, че руски военни и проруски сепаратисти са поели контрола над Новоазовск, стратегически град на пътя, водещ от Русия за полуостров Крим.

Подобно твърдение направи и украинският постоянен представител в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Украинският президент Петро Порошенко заяви в телевизионно обръщение, че руски военни са навлезли в Украйна и отмени визита в Турция заради усложнената обстановка. Руският постоянен представител в ОССЕ отхвърли тези твърдения и каза, че руско присъствие в Украйна няма и че Русия не праща военна техника в тази страна.

Пред журналисти в центъра за командване на съюзническите сили в Европа, разположен Монс, в Западна Белгия, представителят на НАТО сега заяви:

"От понеделник сме свидетели на нови навлизания в Новоазовск, което отвори нов фронт за украинските сили и следователно ги постави в ужасна ситуация".

Тези руски военни могат да се отправят от Новоазовск директно на север и околностите на Донецк, бастиона на проруските сепаратисти, обсаден от украинската армия, или пък да се оправят на запад и към Крим, анексиран от Русия през март. Това води до прекъсването на някои пътища за доставки за украинските сили, заяви Нико Так, цитиран от Франс прес. Според него Русия може да се опита да "замрази конфликта, да го продължи или да направи така, че да стане трудно за Украйна да издържи в този конфликт".

Натовският представител коментира, че значителната ескалация на руските военни операции в последните две седмици е пряко свързана с успеха на украинските военни операции срещу сепаратистите, които се оказват под натиск, предаде Франс прес. Високопоставеният натовски представител каза също, че от средата на август руските сили участват активно в сраженията. По негова преценка около 20 000 военни са разгърнати по протежението на руско-украинската граница. Освен това оборудването /танкове, бронирана техника и артилерия/, предоставяно от Русия на проруските сепаратисти се е увеличила както в количествен, така и в качествен план.

Военният представител показа на репортерите и сателитна снимка от 23 август, на която мобилна артилерийски установки са се подредили една зад друга в Източна Украйна, предаде Ройтерс. "Това е много модерно оборудване, което изисква добре обучен персонал. Необходими са месеци да се обучат хора, за да боравят с него. Крайно невероятно е с това оборудване да боравят сепаратистите", каза натовският представител, цитиран от Ройтерс.

НАТО ще разгледа действията на Русия в Украйна на предстоящата си среща на върха в Уелс на 4 и 5 септември, поясни още натовският представител, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той каза освен това, че НАТО може да организира брифинги, на които да разпространява свои информации за конфликта в Украйна.

Съветът за сигурност на ООН ще се събере по спешност заради кризата в Украйна в 19 ч. българско време днес, за да бъдат обсъдени информациите, че руски войски са навлезли в Украйна.

Срещата на Съвета за сигурност беше поискана от Литва, след като Киев поиска от Запада "мащабна военна помощ" и предизвика страхове за избухване на открита война между Украйна и Русия.

"Литва осъжда твърдо явното нахлуване на украинска територия от страна на въоръжените сили на Руската федерация и предлага случаят да бъде разгледан възможно най-бързо от Съвета за сигурност на ООН", заяви литовското външно министерство, цитирано от АФП.

Източник: БТА