Нова серия земетресения в Исландия и Перу
Нова серия земетресения в Исландия и Перу / снимка: Guliver/Getty Images

Ново земетресение бе регистрирано в Перу без жертви и разрушения, съобщи Перуанския геофизичен институт.

Трусът с магнитуд 5,7 по скалата на Рихтер е бил на дълбочина 56 км, на около 30 км от крайбрежния град Атико, в Арекипа. Няма опасност от цунами.

В неделя земетресение с магнитуд 6,9 удари южната част на Перу, припомня БГНЕС. Перуанската гражданска защита не съобщи за жертви или материални щети, според първоначалната събрана информация.

Дълбочината на труса бе близо 60 км. Земетресението стана в 18.21 ч. местно време (2.21 ч. българско време). Епицентърът бе намира на 482 км югоизточно от столицата Лима. В столицата Лима трусът беше усетен с интензитет 4,4 и според очевидци трусът е бил с продължителност около минута.

Европейският сеизмологичен център съобщи и за земетресение в Исландия. Епицентърът е бил на 237 км източно от столицата Рейкявик, а силата - 5 по скалата на Рихтер. Трусът е на дълбочина 10 км. Няма информация за жертви и нанесени материални щети.

В последните няколко дни в Исландия бяха усетени голям брой трусове на фона на повишената активност на вулкана Бардарбунга. Властите евакуираха населението от най-близките зони и затвориха пътищата в района.