Бившият румънски премиер излезе от затвора
Бившият румънски премиер излезе от затвора / снимка: БГНЕС, архив

Бившият румънски премиер Адриан Нъстасе, който беше осъден на четири години и шест месеца затвор при строг режим по две дела за корупция, беше освободен под гаранция след решение на румънски съд.

Нъстасе, който беше очакван от синовете си, приятели и много журналисти, излезе от затвора близо до Букурещ след разрешението на съда в Илфов, който отхвърли обжалването на прокуратурата.

64-годишният Нъстасе, който беше премиер от Социалдемократическата партия между 2000 и 2004 г., излежа една трета от присъдата си и това според румънските закони му позволи да се възползва от по-ранно освобождаване.

"Аз съм мишена, която е преследвана навсякъде. Надявам се тези, които ме смятаха за политически опонент, да разберат, че няма да спечелят нищо по този начин", заяви Нъстасе след излизането си от затвора, цитиран от БГНЕС. Той винаги е твърдял, че е невинен и се обявяваше за жертва на политически процеси.

Бившият премиер беше осъден през януари по дело за подкупи в размер на 630 000 евро, които получил под формата на внесени от Китай стоки и безвъзмездна ремонтна работа в две от къщите му, предоставена от собственичката на строителна фирма, която впоследствие беше назначена начело на Инспекцията по ремонтните работи.

Преди това, през юни 2012 г., той беше осъден по друго дело за присвояване на 1,5 милиона евро за финансирането на предизборната си кампания през 2004 г.