Вложители в КТБ излязоха на протест в няколко града на страната
Вложители в КТБ излязоха на протест в няколко града на страната / снимки: Sofia Photo Agency, DarikNews.bg
Протестът в София
74385
Протестът в София
  • Протестът в София

Вложителите в КТБ отново излязоха на протест в редица градове на страната. Те настояват за незабавното й отваряне, както и за нейното оздравяване.

Стотина души протестираха с искане за незабавно оздравяване и отваряне на Корпоративна търговска банка в София. Протестът се проведе пред БНБ, като хората скандираха „Мафия”, „Върнете ни парите” и „Отворете КТБ”. Протестиращите подчертаха, че в момента не искат оставката на управителя на БНБ Иван Искров, а настояват той да си свърши работата.

Повечето хора настояваха да имат достъп до сметките си, защото не могат да се справят с ежедневните си нужди. Някои от тях бяха предприемачи, парите на чиито фирми са блокирани в банката.

На протеста имаше и обичайната гледка - родители с колички. В проявата се включиха и служители на банката, които бяха категорични, че към нея са провежда безпрецедентна атака.

Протестът в столицата премина спокойно и приключи рано.

Вложители в КТБ излязоха на протест в няколко града на страната
netinfo

Само няколко човека се включиха в протеста на вложителите в КТБ в Сливен. Протестът, обявен в социалните мрежи, бе насрочен за 17.30 ч. Според присъстващите не е важен броят, а това, че хората не се отказват, а като причина за малобройността посочиха малкото време, в което той бе организиран в Сливен.

Исканията на протестиращите са да им бъде дадена възможност в най-кратко време да оперират с вложенията си в банката, както и пълна яснота около случващото се с КТБ. Те предупредиха, че случаят с Корпоративна търговска банка заплашва цялостната банкова система в страната, тъй като „както се случва с една банка, може да се случи и с други".

Протестът няма да е единичен, предвиждат се и други такива в различни градове в страната, а идеята на сливенските вложители е да се обединят и да присъстват на някой от големите протести в столицата.

Вложители в КТБ излязоха на протест в няколко града на страната
netinfo

Над 20 000 души от Пловдив и областта са пострадали от затварянето на КТБ. Това стана ясно по време на протеста пред сградата на БНБ в града. На него се събраха около 50 човека, организирали се във Facebook.

Организаторите обясниха, че на този етап протестът е мирен, като исканията им са за възможно най-скорошно отваряне на банката и решаване на проблемите, свързани с нея.

Събралите се хора се заканиха, че ако нищо не се промени, ще предприемат по-радикални мерки, като може да се стигне до гражданско неподчинение и завеждане на дела срещу държавата в Европейския съд.

Вложители в КТБ излязоха на протест в няколко града на страната
netinfo

Десетки вложители в КТБ се събраха пред централния офис на банката и във Варна, за да протестират срещу нейното неясно бъдеще и липсата на адекватни действия за оздравяването й. Те се включиха в организирания днес национален протест, като изразиха солидарност с всички, които са се събрали в столицата и останалите големи градове.

Протестът протече мирно, като хора от всякакви възрасти - пенсионери, майки с деца и млади семейства, се обединиха около искането си банката да бъде оздравена и да се направи нужното парите на гражданите, които имат влогове до 196 000 лв., да бъдат изплатени.

Гражданите облепиха с плакати сградата на централния офис на КТБ във Варна.

Събралите се варненци не бяха единни около това какво възнамеряват да предприемат в бъдеще. Немалка част от тях искаха среща с кмета и представител на БНБ, който да внесе яснота какви мерки смята да предприеме държавата.