Цветан Василев е обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери
Цветан Василев е обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Прокуратурата е повдигнала задочно обвинения за длъжностно присвояване в особено големи размери срещу мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, съобщиха от държавното обвинение.

Василев е бил привлечен като обвиняем на 28 юли. Началното му обвинение е за това, че през периода от декември 2011 г. до 19 юни 2014 г. умишлено е склонил Маргарита Петрова - главен касиер, и Орлин Русев - изпълнителен директор, да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева.

Задочното привличане е по причина, че Василев се намира извън страната, с неизвестно местоживеене. На 28 юли по отношение на Цветан Василев е издадена Европейска заповед за арест /ЕЗА/ и е обявен за издирване в Шенгенската информационна система /ШИС/. Предприети са съответните действия и за издирването му в системата на "Интерпол".

След анализ на данните от докладите на трите оторизирани от БНБ одиторски компании и на доказателствата по делото, са формулирани задачите на финансово-счетоводна експертиза. Решението на разследващите е тази експертиза да бъде възложена на международна организация с безспорен експертен опит, посочват от прокуратурата.

Установени са и са иззети документи, които длъжностни лица при банката са укрили от квесторите и разследващите органи. В помощно помещение на банката в кашон са били скрити части от кредитни досиета и счетоводни документи на различни дружества със залепени на тях бележки с текст "да се махнат при проверка", "да не се дават на одиторите" и др. подобни. Иззети са и 14 чували с нарязани /шредирани/ оригинални документи , като е установено, че унищожаването им е извършено на 21 юни. Това е станало по устна заповед на един от изпълнителните директори на банката. Изнесени от сградата на банката и укрити оригинални документи са установени и при претърсване в помещение в сграда в столицата.

От БНБ - управление "Банков надзор", са изискани всички документи, касаещи упражняването на надзора по отношение на КТБ АД, добавят от прокуратурата.