Пешеходната зона в Горна Оряховица става лятно кино за седмица
Пешеходната зона в Горна Оряховица става лятно кино за седмица / плакат: организатори

Пешеходната зона пред горнооряховската художествена галерия „Недялко Каранешев” ще се превърне в своеобразно лятно кино в последната седмица на август.

Всяка вечер от 20.00 часа, на специално поставен екран пред галерията, ще оживяват кадрите от няколко игрални и документални филма.

Повечето от заглавията не са показвани до този момент пред широка публика и ще бъдат излъчени само и единствено през тази седмица (25 - 29 август).

Основната част от филмите са заснети и обработени от несъществуващия вече Кино клуб „Раховец” в Горна Оряховица, а в момента се съхраняват в архивите на Исторически музей и ОП „Младежки дейности, спортни имоти и прояви” в града. Организаторите предвиждат всяка вечер да бъде посветена на отделна тематика от областта на културата, изкуството и икономиката на Горна Оряховица през изминалия век, като по-интересните заглавия ще бъдат повтаряни и през следващия ден.

Паралелно с това кинолентите ще представят урбанизацията и промените в градския облик през 60-те и 70-те години на ХХ век – едни от най-динамичните в изграждането на съвременна Горна Оряховица.

Посещението на кинопрожекциите през цялата седмица ще бъде безплатно.