СЗО очаква появата на ваксина срещу Ебола до 2015-а
СЗО очаква появата на ваксина срещу Ебола до 2015-а / снимка: БГНЕС, архив

Ваксина срещу вируса Ебола, разработена от британската лаборатория Джи Ес Ка (GSK) би могла да бъде обект на клинични изпитания още идни месец и ако те са положителни, да бъде на разположение през 2015 г., съобщи директорът на отдела за ваксини и имунизации на Световната здравна организация Жан-Мари Окво Беле в интервю, откъси от което днес разпространи на сайта си Ер Еф И.

Очаква се клиничните изпитания да започнат през септември първо в САЩ и разбира се в една африканска страна, защото именно там има най-много заболели, уточни Жан-Мари Окво Беле, цитиран от АФП.

На въпрос какви са перспективите ваксината да бъде пусната в търговската мрежа, Окво Беле изрази оптимизъм и посочи, че в края на годината „вече може да има резултати”.

Междувременно нигерийската столица Лагос днес призова доброволци да се включат в борбата срещу епидемията от Ебола, която доведе до обявяване на извънредно положение в най-населената африканска страна (над 170 млн. души), информира БТА.

Индия пък обяви тревога на летищата и пристанищата си, а правителството откри спешна телефонна линия днес като част от мерките, чиято цел е да се овладее огнището на Ебола в страната с население 1,25 млрд. души, посочва АФП.