Президентът Росен Плевнелиев представя служебното правителство
Президентът Росен Плевнелиев представя служебното правителство / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Президентът Росен Плевнелиев представя служебното правителство
74184
Президентът Росен Плевнелиев представя служебното правителство
  • Президентът Росен Плевнелиев представя служебното правителство

Президентът Росен Плевнелиев ще обяви днес състава на служебното правителство. Представянето ще е в 11.00 ч. Освен състава на служебния кабинет държавният глава ще обяви и приоритетите на бъдещото служебно правителство.

Сред спряганите имена за поста министър-председател на служебното правителство е проф. Георги Близнашки. Разбира се, президентът Росен Плевнелиев беше доста пестелив по отношение на подбора на кадрите в служебния кабинет. Плевнелиев коментира на няколко пъти само част от приоритетите на кабинета, сред които е и усвояването на европейските пари.

„Да се обърнем към Европейската комисия, да вдигнем нивото на доверие към България, да отпушим замразените еврофондове по две оперативни програми”, обобщи задачите държавният глава.

Само преди дни президентът обяви и едно от първите неща, които служебният кабинет ще свърши. „Служебното правителство ще извади всички цифри в държавата. За това ще му трябват със сигурност поне две седмици. И не защото правим предизборна кампания, не защото обслужваме когото и да било, освен народът да знае истината - кой носи отговорността”, заяви Плевнелиев.

Вицепремиер се очаква да бъде Екатерина Захариева, която ще поеме и министерството на регионалното развитие. За министър на правосъдието се спряга Христо Иванов. Постът на вътрешен министър вероятно ще заеме Йордан Бакалов.

За енергетиката, обявена като важен приоритет от Плевнелиев, се стяга човек от бранша - Теодор Бобочиков, ръководен кадър от Асоциацията за възобновяеми енергийни източници. За министър на транспорта разговори са водени с Николина Николова и Кристиян Кръстев.

Очаква се в министерството на финансите титуляр да е бившият шеф на фонд „Земеделие” Румен Порожанов, а в аграрното ведомство служебният мандат да повтори ректора на тракийския университет проф. Иван Станков. За поста на финансов министър обаче се споменава и името на подуправителя на БНБ Калин Христов.

За ресор „Екология” освен името на Евдокия Манева се върти и това на зам.-кмета на Бургас Атанаска Николова. За поста външен министър се коментира Соломон Паси, който вече е бил на този пост по времето на НДСВ. Като сигурно име се спряга и това на Петър Стойчев за спорното министерство. Евгения Раданова е също вариант за спортен министър в служебния кабинет.