Повече от 80 постройки са разрушени от наводнението в Мизия
Повече от 80 постройки са разрушени от наводнението в Мизия / снимка: МО

Все още е трудно да се каже какви са истинските щети, но към момента предварителните данни са за повече от 80 разрушени различни постройки в наводнените части на Мизия. Това съобщи зам.-директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” старши комисар Васил Василев, който ръководи Кризисния щаб на място в Мизия.

Той посочи, че при направения по-рано днес обход в наводнените квартали от спасителните екипи е установено, че са разрушени 32 къщи, 18 гаража, 14 кухни и 38 различни селскостопански постройки. Според него щетите ще са много повече, тъй като след оттеглянето на водите в коритото на р.Скът, може да се установят поражения върху някои къщи, които ще се окажат негодни за живеене.

Първоначалните данни от днес за щетите са по-скоро за оперативната работа на спасителните екипи, които да обходят повторно разрушените постройки и да проверят за евентуално загинали хора под тях, обясни старши комисар Василев.

По данни на Кризисния щаб в съседното село Крушовица водата от придошлата р.Скът вече се оттегля, а в горната част на селото се предприемат мерки за обезопасяване и обеззаразяване на наводнените имоти. Предстои да започне отводняване на инфраструктурата и къщите в тази част на селото.

В Бяла Слатина, където премина първо приливната вълна по р.Скът, водата вече се е оттеглила в нейното корито, каза Василев, цитиран от БТА. Там работят 15 аварийни екипа на пожарната и полицията и започват да се отводняват мазетата и приземните етажи на наводнените части от града.