Кметът на Мизия: Водата не може да е само от дъждовете
Кметът на Мизия: Водата не може да е само от дъждовете / снимка: БГНЕС
Кметът на Мизия: Водата не може да е само от дъждовете
74174
Кметът на Мизия: Водата не може да е само от дъждовете
  • Кметът на Мизия: Водата не може да е само от дъждовете

Вълната, заляла Мизия, е дошла от преливащи язовири. В това е убеден кметът на наводнения град Виолин Крушовенски:

„Ако имаше скъсани язовири, Мизия изобщо нямаше да я има на картата, но няма как да обясня на моите съграждани, че само дъждът е причината. Имаме категорични факти, че язовирите са преливали. Преливащите язовири, плюс дъждовните води от предишното денонощие, плюс пороя помогнаха да дойде тази голяма приливна вълна".

Според Крушовенски с по-висока скорост се оттича водата в Мизия, но къщите на хората още няколко дни няма да са достъпни. По думите му обстановката в града е по-спокойна. Създадена е организация за снабдяване на хората с вода и храна.

Електричеството също е било възстановена в късните часове снощи. Остава въпросът за контрола на язовирите, заяви Крушовенски и подчерта, че отговорните институции трябва да дадат ясен отговор.

„Общата тревога остава, но като цяло да се надявам, че бедстващите хора, които са настанени на сухо място, поне са се наспали след 24-часовото безсъние. Осигурено им е вода и храна. Пуснахме и електричеството. Има проблем с осигуряването на вода за миене, но в скоро време ще го решим с помощта на водоноски, които ни осигурява АЕЦ „Козлодуй". Вероятно и от други места ще дойдат, за да могат хората да се мият".

Кметът на Мизия каза, че водата през нощта се е понижила с около 70 см, но водният стълб остава около 1,7 метра: „Надяваме се бързо да се оттече, защото вече е видимо, че се е увеличила скоростта на оттичане. Надявам се до утре да е паднала поне с още метър водата, което все още ще е крайно недостатъчно, за да се влезе в имотите".

Виолин Крушовенски добави, че все още е рано да се прогнозира какъв ще е размерът на щетите: „Това ще стане ясно едва когато водата се оттече изцяло".