Потопът в Мизия взе една жертва, над 800 души са евакуирани (СНИМКИ)
Потопът в Мизия взе една жертва, над 800 души са евакуирани (СНИМКИ) / снимки: БГНЕС
Първа жертва след потопа в град Мизия, има бедстващи хора
74151
Първа жертва след потопа в град Мизия, има бедстващи хора
  • Първа жертва след потопа в град Мизия, има бедстващи хора

Потоп в Мизия отне живота на възрастен мъж. В късния следобед от МВР бе разпространена информация, че при спасителните действия е била открита и втора жертва. Информацията впоследствие бе опровергана от главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението". „Днес се получи малка неточност, разминаване в нашата информация за двама загинали. Оказа се, че вторият загинал все още не е потвърден", уточни Николов за агенция "Фокус".

Втора приливна вълна идва към Мизия, съобщава Нова телевизия. Полицаи и Гражданска защита избутаха телевизионните екипи почти извън града. Силната вода отново започва да пълни града с вода и да отцепва пътя.

Началото на водното бедствие

Приливна вълна от придошлата заради поройните дъждове река Скът заля 3-хилядния град. Водната стихия срути десетки къщи, потопи дворове и улици в града, а над 800 души бяха евакуирани,

Нивото на водата започнало да се повишава след полунощ, а пикът бил към 3.00 ч. в неделя. На места водата стигна три метра, а някои райони бяха под 5 метра вода. Възрастни хора не помнят подобно бедствие.

Към 8.00 часа сутринта в неделя една трета от Мизия беше под между 1 и 3 метра вода.

Село Крушовица също пострада сериозни, бяха наводнени много къщи и пристройки, но там няма бедстващи хора.

В Мизия се изготвят списъци, по които да се извърши проверка, за да се установи дали има изчезнали хора след потопа. Наводнените къщи се обикалят с лодки и проверяват за бедстващи.

В петък и събота населението е било предупреждавано за очакваните наводнения и приканвано да се евакуира, но много от хората отказали, посочват властите.

Потопът в Мизия взе една жертва над 800 души са евакуирани (СНИМКИ)
netinfo

60-годишен мъж е загинал при потопа

По предварителна информация един човек е намерил смъртта си при бедствието. Тялото на възрастен мъж е било открито в дома му.

„Факт е кончината на възрастен мъж, родител на наш служител", заяви пред Дарик главен комисар Николай Николов от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението".

Голяма част от града остава под вода.

Спасителни екипи от около 100 служители на пожарната работят на 7 участъка в Мизия. Досега са евакуирани над 800 човека, съобщи за Дарик главен инспектор Тошко Бързилов. Евакуацията се извършва с два хеликоптера, 10 екипа с лодки, пренасочени от 6 областни управления на пожарната, 2 модула от Министерството на отбраната - 70 служители и инженерна техника.

В действията активно участват и доброволци от Мизия.

За оказване на помощ на пострадалите на място работят медицински екипи с 4 линейки от болницата във Враца и от ВМА.

„Проверява се къща по къща, за да бъдат изведени всички от застрашените наводнени домове. От спасителите са изведени около 800 човека. Все още не можем да кажем колко човека се издирват, тъй като се уточняват списъците с хората, тъй като е имало много гости", добави Бързилов.

По думите му все още има хора, които отказват да бъдат евакуирани, но добрата новина е, че реката постепенно започва да се прибира в коритото си.

Потопът в Мизия взе една жертва над 800 души са евакуирани (СНИМКИ)
netinfo

Той уточни, че разчистването ще започне едва когато се отдръпне водата: „Все още щетите са в процес на уточняване, но със сигурност не са малко. Ще бъдат сформирани комисии, които да опишат всички щети след водното бедствие. Най-важното е хората да бъдат изведени на сигурно място".

Тошко Бързилов каза за Дарик, че седмината бедстващи на покрив на къща вече са спасени: „Отне ни повече време, тъй като те отказаха да бъдат евакуирани с хеликоптери, наложи се допълнително да се насочват лодки и хора в района. Това са възрастни хора, които ги е страх. Дори имаше родилка, която беше изведена и откарана в болница".

БЧК събира средства за пострадалите от бедствието

Червеният кръст отвори дарителска линия на номер 1466, на която всеки може да изпрати СМС на стойност един лев за пострадалите в наводнените райони.

Ясен Сливенски от Българския Червен кръст съобщи за Дарик, че хората в Мизия се нуждаят от пакетирана храна, минерална вода, лекарства, дрехи. Нужни са и бусове, с които да бъдат направени доставките.

Потопът в Мизия взе една жертва над 800 души са евакуирани (СНИМКИ)
netinfo