Не е ясно колко човека са в неизвестност след наводненията в Мизия
Не е ясно колко човека са в неизвестност след наводненията в Мизия / снимка: БГНЕС
Не е ясно колко човека са в неизвестност след наводненията в Мизия
74162
Не е ясно колко човека са в неизвестност след наводненията в Мизия
  • Не е ясно колко човека са в неизвестност след наводненията в Мизия

Спасителни екипи от около 100 служители на пожарната работят на 7 участъка в Мизия. Досега са евакуирани над 800 човека, съобщи за Дарик главен инспектор Тошко Бързилов. Евакуацията се извършва с два хеликоптера, 10 екипа с лодки, пренасочени от 6 областни управления на пожарната, 2 модула от Министерството на отбраната - 70 служители и инженерна техника.

В действията активно участват и доброволци от Мизия.

За оказване на помощ на пострадалите на място работят медицински екипи с 4 линейки от болницата във Враца и от ВМА.

„Проверява се къща по къща, за да бъдат изведени всички от застрашените наводнени домове. От спасителите са изведени около 800 човека. Все още не можем да кажем колко човека се издирват, тъй като се уточняват списъците с хората, тъй като е имало много гости", добави Бързилов.

По думите му все още има хора, които отказват да бъдат евакуирани, но добрата новина е, че реката постепенно започва да се прибира в коритото си.

Той уточни, че разчистването ще започне едва когато се отдръпне водата: „Все още щетите са в процес на уточняване, но със сигурност не са малко. Ще бъдат сформирани комисии, които да опишат всички щети след водното бедствие. Най-важното е хората да бъдат изведени на сигурно място".

Тошко Бързилов каза за Дарик, че седмината бедстващи на покрив на къща вече са спасени: „Отне ни повече време, тъй като те отказаха да бъдат евакуирани с хеликоптери, наложи се допълнително да се насочват лодки и хора в района. Това са възрастни хора, които ги е страх. Дори имаше родилка, която беше изведена и откарана в болница".

Главен инспектор Бързилов обясни още, че освен вода, пострадалите хора от Мизия се нуждаят и от хранителни запаси, тъй като местният хлебозавод не работи. По думите му нужда от доброволческа помощ ще бъде необходима едва когато водата се отдръпне напълно.

От БЧК е организирана помощ от първа необходимост за хората в Мизия - одеала, платнища, ботуши, питейна вода и топли напитки. Има обаче все още нужда от бутилирана вода.

В с. Крушовица са наводнени къщи и пристройки, няма бедстващи хора. Организиран е екип с лодка за доставяне на провизии на хората. Нивото на водата леко спада.
Води се постоянно наблюдение на нивото на реките Искър и Скът, както и на по-опасните язовири на територията на област Враца. Водата се изпуска само през преливник и няма опасност от пропукване на язовирните стени, съобщиха от МВР.