БЧК събира средства за пострадалите от бедствието на номер 1466
БЧК събира средства за пострадалите от бедствието на номер 1466 / снимка: БГНЕС

Ако искаме да помогнем на бедстващите хора в Мизия, може да го направим с осигуряването на пакетирана храна и минерална вода, както и с бусове, с които да бъдат направени доставките. Това съобщи за Дарик Ясен Сливенски от Българския Червен кръст, който работи от снощи в бедстващия град. По думите му все още е много рано да се предприемат дейности по почистване и описване на щетите, тъй като водите не са се отдръпнали.

Въпреки че хората имат нужда от топла храна и напитки, в момента е по-разумно да се изпращат пакетирани и готови за консумация храни, заяви пред Дарик Цанка Миланова от Българска хранителна банка: „Това е адекватната форма на помощ, за да може тези хора да бъдат нахранени, защото в момента от това, което чуваме, категорично е ясно, че те нямат възможност да приготвят храна. Ние правим нещо по-различно, и във Варна успяхме да намерим такъв партньор, който имаше капацитет да приготвя храна. За това там предоставихме и трайни пакетирани храни, които до хората достигнаха като топла питателна храна. В Мизия може да се процедира по същия начин, просто е нужно място, където по безопасен начин може да се приготви топла храна".

От своя страна Ясен Сливенски от Червения кръст призова да се подпомага най-вече с минерална вода, защото това е продукт от първа необходимост: „Ще направим необходимото, за да могат да достигнат материали от първа необходимост - чаршафи, одяла, минерална вода, закуски. За този момент задържаме да активираме допълнителни екипи от наши доброволци и екипи, но това, което хората и фирмите биха могли да помогнат, най-вече се обръщаме към фирми на територията на област Враца - хората се нуждаят от минерална вода и то в големи разфасовки. Другите, което е необходимо, е транспорт - бусове или камиони от региона, за да можем да осъществим тези доставки".

Червеният кръст отвори дарителска линия на номер 1466, на която всеки може да изпрати СМС на стойност един лев за пострадалите в наводнените райони.

Дарения се събират и на специална банкова сметка:

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
IBAN: BG64UNCR76301078660913
BIC: UNCRBGSF
1000 София, ул."Калоян" № 3
(За пострадалите от наводненията в страната).

За дарения от чужбина:
UniCredit Bulbank AD
IBAN: BG64UNCR76301078660913
BIC: UNCRBGSF
(for the flood victims in the country).