Бай Данчо: Новото правителство трябва да работи за народа, независимо какво ще е!
Бай Данчо: Новото правителство трябва да работи за народа, независимо какво ще е! / снимка: БГНЕС, архив

Около 50 000 души се очакват на традиционния събор на Бузлуджа, посветен на 123-тата годишнина от организираното социалистическо движение в България. Според предварителната програма съборът ще открие бившият лидер на БСП Сергей Станишев, а новоизбраният председател Михаил Миков ще произнесе реч на финала.

Има ли обновление в партийните редици, какви грешки допусна БСП и какви са шансовете й за достойно представяне на предстоящите парламентарни избори - потърсихме мнението по тези въпроси на един от дългогодишните членове на БСП, 81-годишният Данчо Димитров. Той е кмет на самоковското село Долни окол вече 55 години, и служи на партията от повече от 60 години.

Ето как мина срещата с бай Данчо, както го наричат жителите на Долни окол:

Аз съм член на Българската комунистическа партия от 14 август 1953 г. Не съм приемал други политически партии, както много такива, които бяха по върховете, заемаха отговорни длъжности. Пребоядисаха се, което не им прави чест, само и само да се домогнат до върха на пирамидата и да бъдат ръководители. Това е лошо за нашата партия, има и такива, които и в момента продължават, обръщат табелата и така. Промените, които настъпиха сега в БСП, според мен следваше да се направят, затова, защото на последните избори ние загубихме. Не че малко е направено, много е направено, но хората, едни са с къса памет, други от какви съображения, почнаха да гласуват за други политически сили. Новото - Станишев напусна, Михаил Миков дойде, аз не очаквах такъв лидер да бъде избран. Просто не очаквах, затова защото не се коментираше неговото име така популярно, той беше министър на отбраната (на вътрешните работи, бел. авт.) в правителството на Станишев, и сега председател за една година в Народното събрание. Не е такава известна личност, както Янаки Стоилов, Георги Кадиев, и някои други личности в партията, има още много, които според нас би следвало да направят по-добра реформа и да поведат нашата партия, та да печелим следващите избори. И аз не мога да преценя още, но ми се струва, че нещата ще продължат да боксуват.

Според вас по-добър вариант ли щеше да е, ако начело на БСП беше застанала жена?

Не. Не че не уважавам жените, има много умни жени, много добри, но в етапа, в който е сега, с тия политически боричкания, според мен трябва да бъде мъж, и то волеви, издръжлив, и да провежда такава политика. Нека да се обединяват всички политически партии, да няма това противопоставяне, което е сега, а то е лошо за държавата и за управлението, за българския народ, не върви на добре. Но жена, не подценявам жените и женското достойнство, тяхната кадърност, ето в Германия - жена, в Англия - Маргарет Тачър, известна в своята политика, съпругата на Бил Клинтън, която беше държавен секретар в Америка. Не виждам такава личност, поне засега, в нашата партия, която би оглавила както в Германия, Англия и някои други страни.

След загубата на изборите, коментирали ли сте тук, в селото, защо се получи така, има ли разочаровани хора?

След загубата на изборите за европарламента аз очаквах, че партийният съвет на Самоков ще организира една среща с актива, с членовете на БСП, да се направи оценка за слабата работа, че не достатъчно се работи и загубата естествено настъпи. Не се проведе такава. Аз направих преди седмица една среща със секретарката на общинския партиен съвет и им казах, че трябва малко да се раздвижат. Да станат, да разтръскат прахта от бюрата, да тръгнат по селата, да правят срещи в града, с хората, с работниците насам-натам. Трябва активна работа, срещи и разговори с хората. Иначе, ако така продължава тук, с едно проведено събрание и да смятат, че е свършена работата, няма да се получи.

С какво обаче БСП може да спечели повече хора да гласуват за партията?

С малко по-добра политическа нагласа трябва при всички случаи, по-добър контакт, особено с младите хора. Срещи, разговори с тях, за да може действително младите хора да ги призове към листата на БСП. Не само да се разчита на пенсионерите, много от тях вече си отиват от този свят, никой не е вечен, така че редиците, основното ядро в миналото станаха в пенсионна възраст, някои от тях вече им става безразлично, дали ще гласува, дали няма да гласува, коя политическа партия ще спечели, и според мен трябва работа, индивидуално с хората.

Какви ще са амбициите за предстоящите избори, споменахте, че ще има събрание на областния съвет на партията?

При всички случаи кандидатите, които ще ни бъдат посочени от листата на БСП, трябва да бъдат авторитетни, не само тук в селото, при нас, а общо за града, за района, за общината. Трябва да бъде позната тая личност, която да бъде много контактна с хората и уважавана от избирателите. Не може така да се натрапи някаква личност, съвсем измислена, само и само да отиде в това, в което няма да отиде. Затова трябва да бъде с пълната подкрепа от общността, от партийни, от безпартийни, от цялата гражданска общност. Според мен в изборите за народни представители би следвало да има някакво задължение - не може той да бъде народен представител, с дадени условия, с по-висока заплата, и да не присъства на заседанието на Народното събрание. Вие може да не сте съгласни със законите, които се предлагат в дневния ред, ще гласувате против, но той трябва да присъства при всички случаи в Народното събрание. Какво е празна зала, с десетина-петнайсет, петдесет души, всичко плъзнало, те ги няма по селата, не идват. На времето народните представители са идвали тук, на срещи с избирателите, сега не съм видял тук народен представител да се мерне.

Беше ли грешка това, че БСП се коалира с ДПС през тази една година?

Според мен избързаха малко с поемането на властта. ГЕРБ се отказаха, отказвайте и вие. Не знам дали смятаха, че с ДПС... аз също не съм колега с ДПС, и те са хора, много работливи са по принцип, но много си гледат техните интереси, поддържат си тяхното население и така, имат съвсем други виждания по отношение на политиката на партията. Според мен е грешка коалицията, която направиха, и аз не очаквах, още от първите дни народът се надигна, започнаха стачки, до даването на оставката на правителството. Очаквах, че много по-бързо ще падне правителството и че няма да издържи, а това ще ги отдалечи по-нататък да влязат във властта. Тези избори, които сега предстоят, предполагам, че ако печели второ място, но тя няма да бъде политическа сила, която може да състави правителство самостоятелно. Явно, че ще бъде дясноцентристко правителството, но трябва да работи за българския народ, каквото ще да бъде. Да работят за изграждането на материалната база, да създават работни места, всички избягаха, сега младите завършват тук висшето образование и отиват вънка на работа.

Как да бъдат разкрити повече работни места?

Работни места трябва да се разкриват с промишленост. Вече няколко мандата аз не виждам правителствата, не виждам общинското ръководство, да се говори за създаване на някакво предприятие, където да се създават работни места, да се създава икономика, да се намери пазар на това, което ще се произвежда. Ние сега внасяме от съседните страни некачествени стоки, селскостопански продукти, ей го Китай, милиард и над 300 милиона население, може да се храни и стана световен пазар. Ние от девет милиона и двеста, на седем милиона станахме, и гладуват, и няма работа. Според мен правителството и общинското ръководство трябва да се замислят за създаването на промишлени предприятия. Има все още материална база, сградите не навсякъде са разрушени, да се мисли, да се строи, нови производства, нови технологии да се внасят отвсякъде. Не може тука да се внасят от Турция, от Китай, от други съседни страни, според мен не е редно.