Звезди от няколко поколения закриха бaлeтния конкурс
Звезди от няколко поколения закриха бaлeтния конкурс / Нина Локмаджиева

Ден след като беше тържествено закрит, ХХVI Международeн балетен конкурс Варна 2014 събра за последен път тази година публиката от ентусиазирани почитатели на танца за супер гала концерт „Среща на поколенията“, посветен на 50-годишния юбилей на конкурса и на паметта на неговия вдъхновител маестро Емил Димитров. В него лауреатите от тази година излязоха на една сцена със звездни имена от предишни издания на конкурса.

Доайен на вечерта беше аржентинският танцов идол Максимилиано Гера, носител на златен медал от конкурса през 1988 г. Заедно със своята партньорка Патриция Бака той докосна сърцата на зрителите с разновидност на коронния си номер – тангото.

Силни аплаузи посрещнаха и изпълненията на Уитни Дженсън от САЩ, Роландо Сарабия от Куба, Матиас Дингман от САЩ, Мин Джунг Ким, Сунг У Хан и Мюнг Кю Ким от Корея. Българските лауреати бяха представени от Александър Александров и Натали Братанова. Варненската публика аплодира бурно изпълненията на фаворитите си от 2012 г. Бруклин Мак от САЩ и Денис Черевичко от Австрия.

Радост на публиката доставиха и новите открития от тази година – сребърните медалистки Хана О'Нийл, Франция и Йе-Рим Чои, Корея, бронзовите медалистки Сара Ренда, Италия и Хи-Сън Ким, Корея. Силно се изявиха и медалистите при мъжете Дае Хан На, Корея със сребро и Джеръми Лу Кер и Юго Маршан, Франция със бронз.

От лаутеатите в младша възраст на сцената излязоха Ралица Илиева, България, носител на отличие III степен при девойките, а при юношите - Ю Ши, Китай – носител на отличие І степен  и носителите на отличия III степен Микола Городиский, Украйна и Георги Смилевски, Русия.

Публиката приветства и Джесика Овертън и Джеймс Фрейзър, ЮАР, които взеха специална награда за артистизъм, както и получилите поощрение за постижение на балетна двойка от старша възраст Венера Христова и Дойчин Дочев от България.

Изящната Су Бин Ли от Корея, носител на най-високото отличие в младша възраст за тази година "Специално отличие Варна 2014“ танцува на финала своята забележителна Одилия в партньорство с Иван Оскорбин от Русия.

Нарая сцената се изпълни с танцуващи балерини и балетисти, с които очарованата публика не искаше да се разделя чак до изгасването на светлините. Артистите останаха още дълго под обвитите със зеленина арки на Летния театър, за да запазят в снимки спомена за 15-те изключително вълнуващи дни на Варненската Балетна Олимпиада и си общаха да се срещнат отново на същото място след две години.