Около 20 000 лева е бюджетът на Планинското състезание Раховец - Лясковец 2014
Около 20 000 лева е бюджетът на Планинското състезание Раховец - Лясковец 2014 / Дарик нюз

Между 18 и 20 000 лева ще струва Планинското състезание „Раховец – Лясковец 2014”, съобщиха организаторите. Бюджетът на петия кръг от планинския шампионат, който ще се проведе през уикенда, е 11- 12 000 лева, останалите средства са помощта на общините Г. Оряховица и Лясковец. Според президентът на “Етър Рейсинг тим” Димитър Стефанов това е нищо в сравнение с харчовете, които правят за такива състезания по други места.

Всички най- добри пилоти и автомобили от Планинския шампионат ще си оспорват титлата по трасето към Петропавловския манастир, с дължина 3 350 метра. Единственият отсъстващ е Илия Царски.

Заявка за участие досега са подали 31 състезатели. До крайния срок в събота вероятно ще се включат още няколко пилоти. Трасето е напълно готово. То се смята за най-атрактивното от всички, включени в шампионата. И в същото време е най-безопасно, смята директорът на състезанието Петко Петков. Организаторите са изчислили всяка възможност за риск и са подготвени да осигурят безопасност, както на пилотите, така и на публиката. Цялата организация е направена така, че надпреварата да остане трайно в календара на Българската федерация по автомобилни спортове.

Изкачването „Раховец – Лясковец” бе организирано за първи път миналата година по идея на СККА „Етър Рейсинг” с подкрепата на двете общини. След изключително добрите отзиви за организацията и трасето, то бе включено в официалния календар на БФАС за 2014 г.

На 2 август /събота/, пред Община Горна Оряховица, ще се проведе административно-технически преглед на участниците и техните автомобилите. Той ще започне в 09.00 ч. Заради провеждането му е създадена и временна организация на движението в центъра на Горна Оряховица. От 08:30 часа до 12.00 часа, за движение ще бъдат затворени ул. „Цар Освободител”, от кръстовището с ул. „Св.Княз Борис І” до кръстовището с ул. „Георги Измирлиев”, ул. „Иван Вазов” от кръстовището с ул. „Янко Боянов” до кръстовището с ул.”Св. Княз Борис І”,  ул. ”Св.Княз Борис І” в частта й между улиците „Янко Боянов”/”Елена Грънчарова” и ул.”Цар Освободител”.

В 12,00 часа е официалното откриване на състезанието. След което състезателите се изтеглят да загряват на самото трасе. Тренировките са в три манша. Стартът е до стадиона в Лясковец, финалът – до Петропавловския манастир.

Същинското състезание е на 3 август от 11,00 часа. Предполага се, че награждаването ще е около 14 часа до стадиона в Лясковец. Час и половина преди началото участъкът ще бъде затворен за движение. “Амбицирани сме да направим организация, която да затвърди нашето състезание в календара на Федерацията. Всичко вече е готово, надяваме се само времето да е с нас и да няма произшествия, заяви на пресконференция кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.