България може да предизвика международен скандал, ако екстрадира в Москва Кобляков
България може да предизвика международен скандал, ако екстрадира в Москва Кобляков / снимка: sxc.hu

Във вторник на софийското летище бе арестуван Николай Кобляков - върл противник на режима на президента Владимир Путин в Русия, пише руският електронен в. "Провед".

Кобляков събира в Париж опозиционни митинги заедно с асоциацията си "Рюси-Либерте" ("Свободна Русия"), посочва изданието. Сдружението е организирало акции в подкрепа на "Пуси райът" и на "затворниците от Блатния площад", инициирали според властите масови размирици в Москва при завръщането на Путин за трети път в Кремъл.

Освен френско Кобляков има и руско гражданство, тъй че България може като нищо да го екстрадира в майчица Русия, което крие риск от международен скандал, отбелязва "Провед". Бизнесменът Николай Кобляков е бил задържан въз основа на заповед, издадена от Интерпол по искане на Русия, пишат руски вестници.

Посолството на Франция е в течение и използва контактите си с българските власти, за да върне "под крилото си" Кобляков, посочва "Провед", но също предполага, че задържаният ще бъде върнат в Русия.

"Не се уточнява в какво е заподозрян Кобляков", пише сайтът "Грани".

В сряда самият Кобляков писа във Фейсбук, че "по неясна засега причина се е появил в списъците на Интерпол", откаран е в български затвор и скоро ще бъде съден с оглед екстрадиране в Русия, съобщава "Новая газета".

Асоциацията "Рюси-Либерте" публикува призив до българските власти да не екстрадират бизнесмена в Русия. Според правозащитниците, "независимо от мотивите за ареста", заради опозиционната си дейност Кобляков може да има неприятности, ако бъде предаден на Москва.

Изявлението е приподписано от още две влиятелни френски правозащитни организации - Лига за правата на човека (LDH) и Международна федерация за правата на човека (FIDH). Там се посочва, че Кобляков се занимава със социално предприемачество в сферата на услугите, предоставяни на възрастни хора. Сдруженията приканват френските власти да задействат дипломатически средства, за да не допуснат екстрадиране на бизнесмена в Русия, доколкото има и френско гражданство. Срещу правозащитници в Русия "редовно се повдигат неоснователни обвинения по мотиви, които всъщност са политически", се казва в документа.

В Русия Кобляков също се е занимавал със социално предприемачество. През 2010 г. сп. "Форбс" съобщи, че бизнесменът е бил принуден да си замине от Москва след обиск в апартамента му, след като е бил призован за разпит във федералното следствие, напомня "Новая газета". Кобляков е член на борда на компанията "Синиър груп", която строи резиденции за възрастни хора в балтийските страни, уточнява мрежовото издание "Курс".

Източник: БТА