От ДПС предлагат редакция в актуализацията на бюджета на НЗОК
От ДПС предлагат редакция в актуализацията на бюджета на НЗОК / снимка: БГНЕС
От ДПС предлагат редакция в актуализацията на бюджета на НЗОК
74065
От ДПС предлагат редакция в актуализацията на бюджета на НЗОК
КБ ще подкрепи актуализацията на парите за здраве
  • От ДПС предлагат редакция в актуализацията на бюджета на НЗОК
  • КБ ще подкрепи актуализацията на парите за здраве

50 млн. лева от актуализацията на бюджета на Здравната каса да отидат за домашно лечение, а със 150 млн. лева да бъдат подпомогнати болниците. Тези промени между първо и второ четене на актуализацията на бюджета на НЗОК ще предложи ДПС.

От парламентарната трибуна д-р Тунджер Кърджалиев допълни, че от първоначалния вариант трябва да се запази сумата от 25 млн. лева, която да отиде за онкоболните. Така няма да се излезе от рамката от 225 млн. лева допълнително, както предлага кабинетът.

"Подозирайки притеснения само и единствено от протести в болниците и отчитайки събития и практика от минали години, предлаганото решение е изцяло ориентирано към удовлетворяване на болничните дефицити съвсем условно казано - 225 млн. лв. В същото време при прогнозиран дефицит от 96 млн. за лечение в доболничната сфера с лекарства, които ще стигнат до 15 септември по анализ на експерти, в тази посока няма нито едно предложение", каза Кърджалиев. Затова между първо и второ четене той направи предложения за редакция, а именно: парите за болнично лечение да са 150 млн., за домашно лечение - 50 млн., а парите за лечение на онкоболни да останат 25 млн. лв. В номинално изражение няма да бъдат надхвърлени предвидените 225 млн. лв.

От своя страна Емил Райнов от Коалиция за България заяви, че неговата парламентарна група ще подкрепи актуализацията на бюджета на Здравната каса. По думите му системата на здравеопазването трябва да се реформира, което няма да стане само с тази актуализация.

Райнов напомни церемонията по откриването на Олимпиадата в Лондон през 2012 година, която проследяваше великите открития във Великобритания, сред които откриването на парната машина, а в края се обръщаше внимание на достиженията на националната здравна система. "До ден-днешен английското общество счита националната здравна система за своето най-голямо завоевание. Защо", попита той. И напомни: "През 1945 година, след Втората световна война Англия е разрушена, Лондон сринат, икономиката фалирала, страната дължи на Америка милиарди долара. Познайте какво след войната в тази разруха се заема да прави английската държава!". По думите му именно в този момент английското общество се е заело да постави основите на здравната система в страната. "Те поставят основата на английската здравна система в най-тежкото за тяхното общество време", коментира той.

"Уважаеми колеги, да не чакаме в България да се стига до там, да запретнем ръкави, ако искаме всички вкупом да не бъдем виновни, защото идните поколения няма да ни го простят, да направим нещо добро за здравеопазването, което в никакъв случай няма да се случи само с тази актуализация", каза Райнов.