Тестват електронно оценяване на матурите на поправителната сесия
Тестват електронно оценяване на матурите на поправителната сесия / Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Електронно оценяване на държавните зрелостни изпити ще бъде тествано за първи път на поправителните матури в края на август. Това обяви министърът на образованието в оставка Анелия Клисарова. По думите и електронното оценяване на матурите трябва да се въведе окончателно до 2018 година.

Анелия Клисарова обясни, че електронното оценяване на матурите ще бъде само по определени предмети на поправителната сесия на държавните зрелостни изпити през август: „Матурата ще протече нормално, както досега. В първия етап няма никаква промяна. Тестването ще бъде в оценяването, за да могат оценителите в удобно за тях време, за удобно за тях място да извършат проверката. Те ще получат сканирани работите на учениците и ще ги оценяват чрез компютъра си и така ще подадат резултатите от оценяването".

Клисарова обясни, че все още има незаети от кандидат-гимназисти места в някои гимназии след четвърто класиране: „Записването ще продължи до края на август и ще има възможност още за разпределение на учениците, в зависимост от това къде желаят да учат след 7-и клас. Професионалните гимназии страдат най-много".

Анелия Клисарова посочи, че от МОН предлагат затягане на мерките за ученици, които не посещават редовно учебни занятия.