„Боко Харам” отвлече съпругата на камерунския вицепремиер
„Боко Харам” отвлече съпругата на камерунския вицепремиер / снимка: БГНЕС, архив

При дръзка акция днес нигерийските екстремисти от „Боко Харам” нахлуха в Северен Камерун и нападнаха град Колофата край границата с Нигерия. Те отвлекли няколко души от домовете им, включително съпругата на камерунския вицепремиер Амаду Али, предаде Ройтерс, цитирайки местен военен командир.

„Положението тук е много критично. В момента, докато говоря с вас, хора на „Боко Харам” са все още в града и водят престрелка с наши войници”, каза полковник Феликс Нджи Формекон от регионалния щаб на камерунските въоръжени сили в Маруа. Той добави, че жената на вицепремиера била отвлечена от дома й заедно с домашните й прислужнички.

Бодигардовете успели да измъкнат самия Амаду Али и да го отведат на сигурно място в съседния град Мора. Министърът бил в Колофата със семейството си, за да празнува Рамазана. Според полковника в престрелките с бандитите са загинали най-малко трима души.

Нигерийските ислямисти нападнали и къщата на местния религиозен старейшина, който е и кмет на града, и също го отвлекли.Това е третата атака на „Боко Харам” през границата в Камерун от петък насам. Най-малко четирима камерунски войници бяха убити при предишните набези, отбелязва БТА.

С „Боко Харам” се свързва и днешната бомбена експлозия в католическа църква в Кано - главния град на Северна Нигерия. Загинали са петима души, а осем са ранени, съобщи местен полицейски източник, цитиран от Ройтерс. Нападателят хвърлил бомбата срещу богомолците, когато излизали от храма. При подобно нападение на друго място в града по-късно жена камикадзе се самовзривила край полицаи на улицата. Тя загинала, като само ранила двама от тях.