Шефът на военното разузнаване на САЩ: Ако Хамас бъде унищожено, ще се сблъскаме с нещо по-лошо
Шефът на военното разузнаване на САЩ: Ако Хамас бъде унищожено, ще се сблъскаме с нещо по-лошо / снимка: БГНЕС

Унищожаването на палестинското ислямистко движение Хамас би довело до появата на по-опасна екстремистка групировка в Близкия изток, предупреди вчера генерал-лейтенант Майкъл Флин, началник на разузнавателното управление на Пентагона, предаде Ройтерс.

В изказване на форум по въпросите на сигурността в американския град Аспен, щата Колорадо, той подложи на остра критика действията на Хамас срещу Израел, довели до десетки жертви, но отбеляза, че унищожаването на движението не е отговорът.

"Ако Хамас бъде унищожено, ние вероятно ще се сблъскаме с нещо по-лошо", заяви генералът. Той уточни, че отчитайки сегашната обстановка, в региона може да се появи по-сериозна заплаха, нещо от рода на групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта", която се преименува на "Ислямска държава" и миналия месец обяви Ислямски халифат на контролираната от нея територия в Ирак и Сирия.

Генерал Флин изрази дълбоко съмнение, че конфликтите в Близкия изток скоро ще бъдат решени. "Дали ще има мир в Близкия изток? Не и докато съм жив", отбеляза той.

Източник: БТА