В началото на септември откриват изложба „Скъпоценна украса на икони
В началото на септември откриват изложба „Скъпоценна украса на икони / vim.pleven

С подкрепата на Министерството на културата на Република България, Министерството на културата на Руската федерация и Община Плевен, Държавен Владимиро-Суздалски музей-резерват и Военноисторически музеи - Плевен представят изложба „Скъпоценна украса на икони".

Изложбата ще бъде открита в Панорама „Плевенска епопея 1877 г." на 9 септември 2014 г. и ще остане експонирана до 19 октомври 2014 година.

„Скъпоценна украса на икони" представя повече от 180 произведения на иконописното и приложно изкуство от ХVІ - началото на ХХ век от фондовете на Държавния Владимиро-Суздалски музей-резерват.

Паметниците на иконната украса представляват забележителни произведения на приложното изкуство. Те ярко характеризират своето време, неговата историческа и художествена среда. В руското църковно изкуство иконите със скъпоценна украса са ярко и самобитно явление. Украсата съставя неразделен ансамбъл с живописния образ и показва, че към него се отнасят като към духовна и физическа реликва.

Традицията да се украсяват икони Древна Русия възприема от Византия. В продължение на столетия се формира сложният и многообразен комплекс на иконната украса. Той се състои от метални и шити детайли, поставени непосредствено на лицевата страна на иконната дъска, а също така от окачени и обгръщащи изображенията елементи. За създаване на украса обикновено се използват скъпоценни материали - злато и сребро, перли и скъпоценни камъни.

Металният обков закрива полетата и фона на средната част на иконата, оставяйки открити ликовете или фигурите на светците. Обкови от ХVІ-ХVІІ век се изработват от сребро с използване на техниките ръчно щамповане, изчукване и гравиране и се състоят от отделни пластини, закрепени върху иконата в съответствие с рисунката. Нимбовете на Христос, Богородица и светците се открояват с изпъкналите корони, украсени с цветни камъни и перли. Короната на Божията майка често е увенчана от фигурна коруна, възпроизвеждаща формата на древна княжеска шапка. Към короната се прикачва полукръгло нагръдно украшение - огърлие. Заедно с металните елементи върху дъската се закрепват и шитите детайли от украсата: на челото на Богородица - убрус със скъпоценна звезда-закопчалка, на врата и ръкавите - огърлици и наръкавници. Тези произведения се бродират върху кадифе и коприна с перли и златни нишки и богато се украсяват с искрящи камъни и стъкла и позлатени фигурни закопчалки.

През ХVІІІ - ХІХ век характерът на иконната украса постепенно се променя: металният или шитият обков става цял, напълно закриващ изображението. Иконите се поставят в остъклен кивот с резбована позлатена рамка. Наред със скъпите материали за изготвяне на детайлите от украсата все по-често се използват нескъпоценни метали и фолио, седеф и цветни стъкла, кръгли и дълги стъклени мъниста.

Представените в изложбата произведения от колекциите на Държавния Владимиро-Суздалски музей-резерват показват красотата и историческото многообразие на скъпоценната украса на руските икони.