Казанлък – областен център в новата туристическа карта на България
Казанлък – областен център в новата туристическа карта на България / Пресцентър Община Казанлък

Казанлък става столица на една от едва 9-те области на България в новата "Концепция за туристическо райониране на България", която бе изготвена от Националния център за териториално развитие по поръчка на Министерството на икономиката и енергетиката.
Картата е изготвена в пряка връзка с изпълнението на новия Закона за туризма от 26.03.2013 г. Разпоредбите на Закона определят бъдещите райони като маркетингови туристически райони, управлението на които е свързано с извършването на дейности в три основни направления: Създаване на регионални туристически продукти, Осъществяване на регионален маркетинг и реклама и Координация и управление на туризма на регионално ниво.

В обновената туристическа карта България ще бъде разделена на 9 туристически района. На нея ще се появят две нови наименования - Балканът и Долината на розите.

Казанлък се превръща в център на новия туристически район, благодарение усилията на Община Казанлък за утвърждаване на Долината на розите и тракийските царе като туристическа дестинация със световна значимост. Вече 111 години тук се провежда Празникът на розата, който привлича десетки хиляди туристи и гости на града от всички континенти. За девета година се провеждат Празниците в Долината на тракийските царе, посветени на културно-историческото богатство, оставено по нашите земи от древната тракийска цивилизация. Община Казанлък реализира и два проекта в сферата на културния туризъм - „Докоснати от древността" и „Долината на розите и тракийските царе". Вторият проект създаде атрактивни пакети от туристически маршрути, които бяха популяризирани на всички големи туристически борси и изложения в света. Община Казанлък работи активно за социализацията на редица тракийски гробници и включването на Долината на тракийските царе като единен комплекс от тези обекти в списъка на ЮНЕСКО.

 

Казанлък - място, изпълнено през май и юни с неповторимия аромат на маслодайната роза, обгърнато с тайнствата на древната тракийска цивилизация, потънало в свежа зеленина и цветове. Това е географският център на България и столица на Долината на розите и тракийските царе. Една невероятна хармония от древна култура, история, традиции и съвременност, която природата щедро е поставила в центъра на уникална долина, пазена от строгите върхове на Стара планина. Маслодайната роза, която се отглежда в Казанлъшката долина, е емблемата на България пред света. От нея се произвежда признатото за най-висококачествено розово масло. В града се намира единственият на Балканите Музей на розата, притежаващ над 10 000 експоната, свързани с розопроизводството. Казанлъшката Тракийска гробница, включена в списъка на ЮНЕСКО, е шедьовър на античността с изключителните си стенописи. Тя е разположена в красивия парк „Тюлбето".

Само на няколко километра от Казанлък, под водите на язовир „Копринка", е древният град Севтополис, столица на Одриското царство. Ширнала се в подножието на Балкана, Долината на тракийските царе пази над 1500 тракийски могили. От тях са разкрити и проучени 35, а 10 тракийски гробници като „Голяма Косматка", „Шушманец", „Оструша", „Светицата", Хелвеция", „Грифоните", „Крън II" са запазени в архитектурната си цялост и представляват паметници на древната тракийска култура. Тук са съхранени през вековете уникални артефакти като бронзовата глава и златният венец на Цар Севт III, златната маска на Цар Терес, ювелирни изработки на бижута, воински аксесоари и амуниции.