Бобева: Следващият кабинет да решава по-нататъшните стъпки за 7 блок в АЕЦ Козлодуй
Бобева: Следващият кабинет да решава по-нататъшните стъпки за 7 блок в АЕЦ Козлодуй / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Бобева: Оставяме на следващия кабинет по-нататъшните стъпки за 7 блок в АЕЦ Козлодуй
73973
Бобева: Оставяме на следващия кабинет по-нататъшните стъпки за 7 блок в АЕЦ Козлодуй
  • Бобева: Оставяме на следващия кабинет по-нататъшните стъпки за 7 блок в АЕЦ Козлодуй

Правителството е обсъдило доклад на икономическото министерство за предварителното проучване и намерението на американската компания Уестингхаус да изгради седми блок на АЕЦ „Козлодуй", съобщи вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева след заседанието на кабинета.

По думите й очакваната стойност на проекта е около 5 милиарда щатски долара. Бобева обясни още, че до момента не е подписан договор между Българския енергиен холдинг и компанията Газпром за предоставяне на заем за строителството на „Южен поток". На днешното си заседание правителството не е обсъждало българската кандидатура за европейски комисар.

Преговорите с американската компания Уестингхаус за изграждането на седми блок на АЕЦ Козлодуй са се провели на няколко етапа, а реализирането на проекта зависи от следващото правителство, обясни Даниела Бобева.

"Има доста дълъг път да се извърви, докато проектът стане реалност. И тъй като нашето правителство подава оставка, оставяме на решението на следващото правителство по-нататъшните стъпки по този проект", каза Бобева.

Вицепремиерът съобщи още, че са водени разговори с ръководството на една от американските електроцентрали в комплекса "Марица-изток" за нови, по-ниски цени, на които да се изкупува произвежданата енергия, но няма постигната договорка. "Вчера не видях прогрес в преговорите между двете страни. И им дадохме последен шанс до понеделник да се опитат да подготвят не само взаимно приемливо, но работещо споразумение", каза Бобева.

Министрите са обсъдили и проблемите на зимните ни курорти.