Бос на калабрийската мафия беше арестуван във Франция
Бос на калабрийската мафия беше арестуван във Франция / снимка: sxc.hu

Матео Алампи, бос на предполагаем клан на калабрийската мафия, беше арестуван днес с приятелката си в южната част на Франция по искане на италианските власти, съобщи полицията в Ница, цитирана от АФП.

В същото време италианската полиция е арестувала 24 души на територията на шефа на клана, в Реджо ди Калабрия. 45-годишният Матео Алампи е бил арестуван с приятелката си Мария Джована Сиклари в апартамент във Вилфранш сюр мер, кокетен град на Лазурния бряг. От френска страна е издадена и заповед за арест на тъста на боса на клана, но той не беше открит тази сутрин.

Алампи е важен ръководител на калабрийска криминална организация, свързана със строителни дейности, обществени поръчки, преработката на отпадъци, обществените пазари и мошеничество, посочва прокуратурата в Екс ан Прованс.

Очаква се прокуратурата да поиска задържането му под стража. Смята се, че той е ръководел финансовите дела на клана, бил е натоварен с прането на пари чрез предприятия в Италия и в чужбина, и особено в сектора с отпадъците, допълва БТА

Той е избягал на Лазурния бряг, след като е излежал присъда за участие в организирана престъпна група, за да избегне съдебния контрол, на който е бил подложен. Според италианските медии арестът е част от операция, свързана с арести в Калабрия и Венеция.