ВиК-Шумен бави плащането на текущите задължения за ток, дължи общо около 900 000 лв.
ВиК-Шумен бави плащането на текущите задължения за ток, дължи общо около 900 000 лв. / netinfo

ВиК-Шумен забавя разплащането на текущите задължение към „Енерго Про". Това стана ясно днес по време на среща между управителите на двете дружества, областният управител на Шумен Венцислав Венков и кметове на общини в региона, на която присъства и омбудсманът Иван Капралов.

Управителят на енергоразпределителното дружество Стефан Абаджиев обяви, че ВиК дължи 992 000 лв., като повечето от тях са забавени фактури от месец май. „Имаме сериозно безпокойство за дълговете на ВиК, през септември миналата година те бяха 1,2 млн. лева, а сега не са намалели сериозно", заяви Абаджиев. По думите му, изказването на притесненията на електроразпределителя е своеобразна аларма, че през есенния сезон ВиК отново може да натрупа задължения за над милион. Ако това стане от „Енерго Про" заявиха, че ще са принудени да вземат сериозни мерки по отношение на водоразпределителното дружество. „За нас 1 милион е 1 милион и при сегашното финансово състояние няма да можем да финансираме този дълг", подчерта още Абаджиев.

От своя страна управителят на ВиК-Шумен инж. Светлозар Дамянов заяви, че дружеството прави всичко, за да разплаща задълженията си за консумирана електроенергия. Той посочи, че в просрочие са задължения за около 400 000 лева. По думите му, забавянето се е получила в следствие на това, че през пролетта и началото на лятото заради по-малката консумация на вода от клиентите на дружеството, в него са постъпили и по-малко средства. Дамянов допълни, че ВиК-Шумен е намалило и размера на консумираната електроенергия. Той каза още, че в момента дружеството води дела към некоректни длъжници за събирането на 1 млн. лева.

Управителят на ВиК-Шумен заяви, че до края на август дружеството ще плати последните около 100 000 лева по старите задължения, след което ще дължи само текущи плащания към „Енерго Про".