Изборът на Варна и областта за наследник на Станишев
Изборът на Варна и областта за наследник на Станишев / снимки: БГНЕС; колаж: Дарик Варна

Номинациите на БСП във Варна и областта за мястото на Станишев отразяват до голяма степен конфликта между областния лидер Красимир Янков и бившия градски председател Борислав Гуцанов.

Преди броени дни Янков сам обяви кандидатурата си за най-важния стол в червено, убеден в качествата си и политическата си кариера. "Мисля, че номинациите ми за председател на БСП са оценка за това какво и как съм работил в дългия период от началник на политическия кабинет в Министерството на икономиката и енергетиката до днес, като секретар по организационните въпроси на БСП и депутат от Коалиция за България. В презентацията на кандидатурата си пред Конгреса ще поставя въпроси и теми, които няма как да бъдат заобиколени като дневен ред, дори и друг кандидат да бъде избран", казал Янков пред радио К2.

Източници на Дарик от столетницата довериха, че младият Красимир Янков е бил номиниран в няколко от общините в областта – като Аврен и Вълчи дол. В същото време той не е получил никаква подкрепа от районните конференции на градската организация във Варна. Имената, събрали гласове в „Младост”, „Одесос”, „Аспарухово” и „Владислав Варненчик” са на Михаил Миков, Борислав Гуцанов, Драгомир Стойнев, Янаки Стоилов, Мая Манолова и Корнелия Нинова. Изборът на градската организация на БСП ще бъде между тези шестима партийни функционери. Освен към бившия градски лидер Гуцанов, варненските червени клоняли най-вече към Миков, Стойнев и Стоилов. Интересен факт е, че Борислав Гуцанов е получил номинация и от Долен Чифлик, където конкурентът му Янков има доста сериозни позиции.

Гуцанов е получил гласове и от градската конференция в Търговище, научи Дарик.
По всяка вероятност обаче варненският депутат от БСП щял да оттегли името си от крайната надпревара за най-високия социалистически пост. Което не важало за областния председател на партията Красимир Янков, чиято амбиция за политическа кариера тепърва щяла да се проявява, прогнозират червени функционери.