Представят напредъка по международен проект за Градски транспорт и устойчива мобилност
Представят напредъка по международен проект за Градски транспорт и устойчива мобилност / plus.google.com

Петата партньорска среща по проект „MOBISEC – мобилни инициативи за устойчиви европейски общности“ ще се проведе днес във Варна. Събитието започва с пресконференция в 9 часа в сградата на Община Варна, след което ще се състои официалното откриване на международен семинар „Градски транспорт и устойчива мобилност - обмен на добри практики“.

В рамките на семинара ще бъде представен проект „MOBISEC” и неговия напредък в Мурсия ,Олдъм и Варна. Експертите от Олдъм ще представят лесни за приложения дейности, както и ще споделят опит в развитието на колоезденето в графство Голям Манчестър и включването му в рамките на транспортната политика на областта.

Участие в пресконференцията ще вземат представители на Варна, Олдъм и Мурсия. На международния семинар са поканени експерти от община Варна, общински съветници, главният архитект, районните кметове и други ключови лица, имащи отношение към развитието на безопасен и сигурен алтернативен транспорт във Варна.

Участници ще бъдат също г-жа Биляна Якова, ръководител на проект „Интегриран градски транспорт на Варна“, Главна дирекция „Мобилност и транспорт“ – г-н Антонио Скала, представител на координатора от град Мурсия - Фернандо Санчес и представители на град Олдъм. В срещата ще участва и представител на отдел „Транспорт в Голям Манчестър“.

Програмата на партньорската среща ще продължи с посещение на райони „Аспарухово“ и „Одесос“, където ще бъдат показани част от изпълнените до момента мерки в рамките на проекта. До момента във Варна са изградени 7 повдигнати пешеходни пътеки на възлови места в р-н „Одесос“, „Приморски“ и „Аспарухово“, пешеходна алея в район „Младост“, пешеходно трасе и тротоар в район „Владислав Варненчик“ и обезопасен тротоар до СОУПЧЕ „Ал. Пушкин“.

Ремонтирана е и пешеходна пасарелка в р-н „Приморски“, а два подлеза станаха годни за използване в р-н „Вл. Варненчик“ и р-н „Приморски“.