Пуснаха под гаранция арестуван за детско порно британец
Пуснаха под гаранция арестуван за детско порно британец / снимка: sxc.hu

Окръжен съд-Велико Търново пусна под парична гаранция от 10 000 лева британския гражданин Робърт Крос. 53-годишният мъж бе арестуван при акция на ДАНС в началото на юли, а Районният съд в старата столица му наложи постоянна мярка „задържане под стража”.

Крос бе атакуван от спецполицаи за разпространение на порнографски материали в интернет. Той е в България от 2009 г. Живеел в село Хотница при приятел от Острова, но нямал регистрация и статут на постоянно пребиваващ. Според обвинението британецът разпространявал в мрежата от началото на годината до април снимки и видео със секссцени с момчета на възраст от 1 до 16 години. В дома му са намерени компактдискове, флашпамети и лаптоп с файлове, които го уличават.

След като разгледа делото, Великотърновският окръжен съд измени мярката за неотклонение по отношение на Робърт Крос от „задържане под стража” в парична гаранция в размер на 10 000 лв., които да бъдат внесени в 15-дневен срок.

Мотивите на съда са, че към този момент по делото има данни по обвинението за държане на порнографски материали, но няма достатъчно такива по обвинението за  разпространение, се казва в прессъобщение на Темида до медиите.

Определението на окръжната инстанция е окончателно.

Други новини оТ Велико Търново