Борисов обвини правителството за ситуацията с КТБ
Борисов обвини правителството за ситуацията с КТБ / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Борисов обвини правителството за ситуацията с КТБ
73760
Борисов обвини правителството за ситуацията с КТБ
  • Борисов обвини правителството за ситуацията с КТБ

Вината за ситуацията с КТБ е на правителството и на ръководството на БНБ, каза Бойко Борисов по време на Общото събрание на младежката организация на ГЕРБ.

Борисов коментира, че в понеделник на консултациите при президента ще поиска пълен отчет на финансовата политика на кабинета и едва след това ГЕРБ ще реши дали ще подкрепи готвените законодателни промени в банковия сектор.

Пред младежката организация на ГЕРБ, лидерът на партията Бойко Борисов каза, че действащият в момента банков закон у нас е най-добрият в Европа и няма нужда от промяна: „Банковият закон казва всичко ясно и точно. Рискуваш си парите, слагаш ги за голяма лихва, държавата солидарно ти дава 100 000 евро. От там нататък рискът е твой. Трябва ли сега ние да изплатим пълните пари, с лихвите, на тези хора? Трябва ли, ако сме солидарни, да извадим и да дадем пари на всички пострадали от градушката, Божа работа, какво са виновни хората. Ако даваме така за вложителите в една банка, защо не даваме за всички и това не е ли тежък прецедент - държавата да се яви като една застрахователна компания и да поема риска на всеки, който не иска да си го поема сам".

Борисов коментира и въпроса с държавните субсидии за партиите. Според него сумите могат да бъдат намалени, но трябва да се запази принципът на финансиране: „Защо в цяла Европа партиите се субсидират по този начин, за да не са зависими от бизнес кръгове и банки. Да, съгласен съм да ги намалят. Трябва в рамките на това, което политическите партии могат да си гарантират своята самостоятелна дейност и живот".

Бойко Борисов допълни, че при едно следващо управление Реформаторският блок е единствената партия, която може да бъде партньор на ГЕРБ.