Броят на загиналите палестинци в ивицата Газа достигна 100
Броят на загиналите палестинци в ивицата Газа достигна 100 / БГНЕС

Броят на загиналите по време на настоящата израелска офанзива за въздушни удари в ивицата Газа вече е достигнал 100, съобщиха медици, цитирани от ДПА и АФП.

Ашраф ал Кудра, говорител на службата за спешна помощ в Газа, каза, че от началото на израелските въздушни удари най-малко 670 човека са били ранени в тази палестинска територия. По думите му повечето от тях са цивилни, включително жени и деца.

Същевременно Израел разположи до границата с анклава три пехотни бригади, вероятно като подготовка за нашествие по суша. През следващите дни в района ще бъдат изпратени като подкрепление още една или две бригади, каза говорителят на армията Петер Лернер.

Военните обаче подчертаха, че решението за навлизането по земя в Газа ще бъде взето от политическото ръководство. Няма признаци, че в момента има преговори за сключване на примирие, посочват агенциите.

Изстреляни от Газа ракети и днес продължават да падат дълбоко навътре в територията на Израел, което наложи затваряне на международното летище "Бен Гурион" за няколко часа тази сутрин. От палестинската групировка Хамас, която контролира ивицата, обявиха, че са изстреляли по летището четири усъвършенствани ракети "М-75".

Посланикът на САЩ в Тел Авив Дан Шапиро каза по армейското радио, че "никой не иска сухопътна операция", и изрази надежда, че Хамас ще спре ракетния обстрел. Шапиро заяви, че в случая Израел разполага с "пълната американска подкрепа".

Днес по Израел бяха изстреляни и две ракети от Ливан, което става за пръв път от началото на настоящия етап от израелско-палестинския конфликт. По данни на ливанските служби за сигурност неизвестни лица са изстреляли ракетите от района на град Мари в Югозападен Ливан.

Източник: БТА