М. Стоянова: Най-малко Законът за държавния бюджет трябва се актуализира заради Касата
М. Стоянова: Най-малко Законът за държавния бюджет трябва се актуализира заради Касата / снимка: БГНЕС
Менда Стоянова: Покрай актуализацията на бюджета на Касата НС може да увеличи лимита на дълга
73672
Менда Стоянова: Покрай актуализацията на бюджета на Касата НС може да увеличи лимита на дълга
  • Менда Стоянова: Покрай актуализацията на бюджета на Касата НС може да увеличи лимита на дълга

Покрай актуализацията на бюджета на здравната каса Народното събрание може да увеличи с 1 млрд. лева лимита на дълга в държавния бюджет, което да позволи новото правителство след изборите да направи при нужда промени в републиканския бюджет. Този вариант лансира в ефира на Дарик Менда Стоянова от ГЕРБ.

Тя подчерта, че е задължително да се отпуснат допълнително пари на НЗОК, като призна, че оставащото време до края на работата на този парламент едва ли ще е достатъчно за актуализация и на държавния бюджет.

„Най-малкото Законът за държавния бюджет трябва да бъде актуализиран заради Здравната каса. Въпросът е обаче от къде ще дойдат тези пари от държавния бюджет, след като проблем има и в този държавен бюджет", заяви Стоянова.

„В бюджета са планирани приходи с 2 млрд. повече, едновременно с това са планирани и разходи също с 2 млрд. повече. Но за разлика от приходите, разходите се изпълняват много добре. Този дефицит трябва да бъде отчетен и да бъде намерено финансиране за него. То е само едно - дълг. И тъй като говорим, че само след две-три седмици парламентът няма да го има, ще има един период от три месеца и половина, в който ще управлява служебното правителство, докато се формира новото правителство и кабинетът, една неактуализация днес, може да застраши плащанията, които държавата трябва да прави", коментира Стоянова.

„Бих споменала един вариант, разбира се и за него трябва консенсус, ако ние сега с актуализацията на бюджета на Касата и държавния бюджет, увеличим лимита на дълга, защото това е дори да не направим директна корекция на държавния бюджет, бихме оставили една отворена вратичка да се инициира допълнителен дълг, да се разплатят разходите, а като дойде новото правителство ноември-декември, може да се направи такава актуализация със задна дата и тя ще бъде наистина по-точна и ще отразява наистина по-истинските цифри. Би могло да стане с решение на този парламент, като увеличи лимитът на дълга. Когато приемахме закона за този бюджета, казахме, че правителството може да тегли нов дълг до 4,4 млрд. лева, сега можем да кажем, че даваме възможност на правителството поне още 1 млрд., т.е да тегли 5,4 млрд., ако това е необходимо", допълни Менда Стоянова.