СНИМКИ: Порой удави квартал „Аспарухово” във Варна, броят жертвите
СНИМКИ: Порой удави квартал „Аспарухово” във Варна, броят жертвите / снимки: БГНЕС
Порой удави квартал във Варна, жертвите са поне 9
73259
Порой удави квартал във Варна, жертвите са поне 9
Бедствието във Варна: Ивана Милева, говорител на МВР-Варна
Главен комисар Николай Николов, директор на дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”
Обстановката във Варна към 2.00 ч. след полунощ
  • Порой удави квартал във Варна, жертвите са поне 9
  • Бедствието във Варна: Ивана Милева, говорител на МВР-Варна
  • Главен комисар Николай Николов, директор на дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”
  • Обстановката във Варна към 2.00 ч. след полунощ

След обилните валежи във Варна са потвърдени десет жертви в квартал „Аспарухово”, съобщи за Дарик Ивана Милева, говорител на Областната дирекция на МВР в крайморския град. От МВР уточниха, че положението в района е бедствено и ситуацията е много тежка. От водата от падналия дъжд са залети най-ниските части на района.

Очевидци разказаха пред Дарик за множество спасени в последния момент хора. Мъж се пресегнал от терасата си на първия етаж и издърпал дете от калната вода. Друг разказа, че младеж спасил едно дете, а братчето му било открито час след това премръзнало.

Девет души са потърсили помощ в Спешния център на болница „Св. Анна” в града, съобщиха от общината. Четирима от тях са пристигнали сами, петима са докарани от „Гражданска защита” - мъж и жена с множество наранявания, 15-годишно дете със съчетана травма и 18-годишно момиче.

7-годишно момче е хоспитализирано в Детска хирургия на болницата. Момченцето е било открито на капак на лек автомобил и заведено в здравното заведение от екип на „Бърза помощ”. Търсят се родителите му.

Все още се издирват изчезнали след стихията хора, работи се за разчисването на района. Очаква се броят на жертвите на нарасне. По непотвърдена информация е открито тялото и на 11-та жертва на водния ад.

Във Варна вече пристигнаха министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов. В петък сутринта и премиерът Пламен Орешарски ще бъде на мястото на трагедията, съобщи самият той в профила си в социалната мрежа.

Заради кризисната ситуация към Варна е отпътувал и министърът на околната среда и водите Станислав Анастасов, съобщиха от ведомството.

Президентът Росен Плевнелиев поддържа постоянен контакт с вътрешния министър Цветлин Йовчев и с кмета на Варна Иван Портних. Държавният глава следи внимателно действията на компетентните институции в подкрепа на гражданите с оглед и на очакваните нови усложнения на метеорологичните условия.

Изключително тежка е ситуацията във варненския квартал „Аспарухово”, съобщи в ефира на Дарик министърът на транспорта Данаил Папазов, който е на мястото на трагедията.

СНИМКИ Порой удави квартал Аспарухово във Варна броят жертвите
netinfo

Най-вероятната причина за ситуацията във варненския квартал „Аспарухово” е срутилият се заради проливния дъжд баир на Джанавара, който е затрупал платното по пътя за „Аспарухово”.

По думите на говорителят на РДВР Варна Ивана Милева ниската част на квартала се е наводнила и улиците „Балкапан” и „Розова долина” са опасни за хората в района.

На място са изпратени екипи на Гражданска защита, на Пожарна безопасност и на полицията, които са се включили в издирването на изчезналите хора. Басейнова дирекция-Варна и РИОСВ-Варна са мобилизирали екипите си за оказване на пълно съдействие на областната администрация, кризисния щаб и на пострадалите от наводнението граждани.

Достъпът на линейки и специализирани автомобили до квартала е затруднен заради свлачище по пътя в началото на квартала. На място са спасителни екипи от ВиК, пожарна и жандармерия.

Военни формирования от Българската армия също оказват съдействие с личен състав и техника за преодоляване на последиците от наводненията, съобщиха от прессцентъра на Министерството на отбраната.

От полицията умоляват жителите на квартала да се качат по високите етажи на блоковете и да не излизат навън, за да се предпазят от инциденти.

СНИМКИ Порой удави квартал Аспарухово във Варна броят жертвите
netinfo

(Източник видео: NovaNews.bg)

Осигурени са места за временен подслон на хора, пострадали от бедствието във варненския квартал „Аспарухово”, съобщиха от община Варна. Местата са осигурени в Социалния учебен професионален център „Анастасия Д-р Железкова”. Има готовност в
помещенията да бъдат настанени до 40 души, съобщиха от кризисния щаб към община Варна.

В момента техника на ВиК и фирмите „Хидрострой” и „Инжстрой”, както и екипи на поделение „Родни балкани” работят по разчистване на калта, заляла „Аспарухово”. Районът продължава да бъде без ток заради мерките за безопасност, съобщи Пейчо Пейчев, зам.-кмет на общината. Пожарникари отводняват помещения, на терен са и екипи на Енергото, които извършват обходи за поетапно захранване с електричество.

Всички подстанции в града работят и са под напрежение, единствено изводите, които захранват „Аспарухово”, са изключени превантивно, обясниха от „Енерго Про”. Екип на общинското предприятие „Паркинги и гаражи” разчиства с паяк закъсали автомобили по пътя от центъра към Морската гимназия в квартала.

СНИМКИ Порой удави квартал Аспарухово във Варна броят жертвите
netinfo

Кметът на Варна Иван Портних обвини държавата в бездействие. Това е абсолютна неподготвеност и бездействие на службите, които трябва да реагират в подобна ситуация, коментира кметът.

„Още от първия момент държавата е започнала да действа. Докато кметът е давал интервюта, държавата се е грижила за хората. Ако той беше прочел плановете за действия при кризи, нямаше да е толкова неадекватно”, коментира вътрешният министър Цветлин Йовчев обвиненията на варненския кмет.

Очакват две нови вълни

35 л/кв.м дъжд се е излял във Варна, съобщават от общината. За сравнение месечната норма за валежи за целия месец юни е 60 л/кв.м. Тази нощ се очакват две нови вълни, до обяд утре вероятно времето ще утихне, предупреди Иван Иванов, директор на НИМХ-Варна.

СНИМКИ Порой удави квартал Аспарухово във Варна броят жертвите
netinfo

СНИМКИ Порой удави квартал Аспарухово във Варна броят жертвите
netinfo