Данаил Папазов: Работи се усилено, но ситуацията е много тежка
Данаил Папазов: Работи се усилено, но ситуацията е много тежка / снимка: БГНЕС
Бедствието във Варна: министър Данаил Папазов
73263
Бедствието във Варна: министър Данаил Папазов
  • Бедствието във Варна: министър Данаил Папазов

Изключително тежка е ситуацията във варненския квартал „Аспарухово”, съобщи в ефира на Дарик министърът на транспорта Данаил Папазов, който е на мястото на трагедията.

Той потвърди, че се работи усилено за разчистване на щетите, нанесени от поройния дъжд, който потопи под вода квартала.

„Работи се много активно, но е много тежка ситуацията. Всичко е в кал”, каза той.
Той обясни, че бързата вода е „събрала на едно място 20-ина коли, които са образували тапа. Около тях са натрупани клони, камъни, доста кал има. Образувала се е една тапа на улицата, от двете страни на улицата има къщи. Наклонът на улицата е доста голям, явно бързата вода е събрала всичко на едно място. Цялата вода се е изляла в една къща, която е много пострадала. Разчиства се в момента, ако дойде нова вода, да има къде да се отича. Водата се е събрала в една от къщите, която „практически е съборена”,обясни министърът.

Пуснато е локално осветление, съобщи още Папазов. Той цитира думите на очевидци, че вълната, която е заляла улицата в квартала, е била над 1,5 м.

Ситуацията във варненския квартал „Аспарухово” е бедствена след обилния дъжд. По думите на говорителят на РДВР-Варна Ивана Милева ниската част на квартала се е наводнила и улиците „Балкапан” и „Розова долина” са опасни за хората в района.

На място са изпратени екипи на Гражданска защита, на Пожарна безопасност и на полицията, които са се включили в издирването на изчезналите хора. Басейнова дирекция-Варна и РИОСВ-Варна са мобилизирали екипите си за оказване на пълно съдействие на областната администрация, кризисния щаб и на пострадалите от наводнението граждани.

През последните часове във Варна  са паднали 35 л/кв.м. По данни на филиала на Националния институт по метеорология и хидрология в града месечната норма на валежите е 60 л/кв.м.