Цветлин Йовчев: Още от първия момент държавата действа
Цветлин Йовчев: Още от първия момент държавата действа / снимка: БГНЕС

Ситуацията е тежка в цялата страна. Най- тежко е положението във Варна, където до момента има потвърдени шест жертви и продължава издирването. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който след разпореждане на министър-председателя Пламен Орешарски пристигна във Варна.

Йовчев заяви, че в 18.00 ч. е постъпил сигнал на телефон 112 и веднага се е реагирало. „Изпратени са абсолютно всички сили, които са на Гражданска защита и на пожарната. Незабавно са изпратени и допълнителни сили от Бургас, Добрич и от Шумен. Целият състав на полицията е изпратен на място. Задействан е кризисния план при областния управител и от там нататък се действа спрямо него”, обясни вицепремиерът, цитиран от Агенция „Фокус”. „Още от първия момент държавата е започнала да действа. Това, което може да се прави, се прави”, категоричен беше Йовчев.

Вицепремиерът заяви, че се очаква втора вълна. „Създадена е организация и е задействана системата за ранно предупреждение”, добави министърът и увери, че се предприемат всички необходими действия, за да бъде овладяна ситуацията. Той призова да не се злоупотребява с нещастието на хората.

От Министерството на здравеопазването съобщават, че сигналът от Главна дирекция на полицията за силен дъжд и опасност от наводнения във Варна е постъпил към дежурния в Министерството на здравеопазването в 20.00 ч. Веднага след това от Министерството е създадена организация за изпращане на спешни екипи на Центъра за спешна помощ към кв. „Аспарухово”. При пристигането си те не са били допуснати на място.

Първото влизане сред пострадалите е станало към 23.20 ч. Около полунощ едно дете и двама възрастни са транспортирани и хоспитализирани в болница „Св. Анна”. Изваждането и съответно оказването на медицинска помощ става изключително бавно заради тежката обстановка, в която работят спасителните екипи.