Ако всички пътища водят към Рим, как се излиза оттам?
Ако всички пътища водят към Рим, как се излиза оттам? / Thinkstock/Getty Images

Ако всички пътища водят към Рим, как се излиза оттам?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Първо, "Всички пътища водят към Рим", ние знаем, че е метафора. Означава, че до една цел можеш да имаш различни подходи. Не знаехте ли, че това означава? Добре, може би вие го ползвате в буквален смисъл. Тръгвате да кажем към Велинград, но пътят през дефилето е затворен. Вие обаче не се ядосвате, не си викате: "Ех, защо пак са го затворили този път". Вие хващате пътя през Юндола и казвате: "Всички пътища водят към Рим". Велинград не е точно Рим, но за достигането на едно населено място могат да се използват всякакви маршрути, включително и обходни. Това би трябвало да означава изразът, някаква алегория. И сега сигурно много ще се изненадате, но всъщност става дума за нещо буквално.

Император Октавиан Август издига един пътен камък на средата на Рим, наречен Златен пътен камък - Милиариум Ауреум. Камъкът не бил наистина златен, вероятно бронзов и издигнат близо до Форума в древен Рим. Всички разстояния в Римската империя се измервали от и до този камък. Това бил пъпа на света. Ето защо, накъдето и да тръгнеш, колкото и път да има да извървиш, хиляди километри да са даже, то те се измерват от центъра на Рим. И следователно всички пътища тръгват от Рим и водят до Рим. Имперска работа. Но, разбира се, римляните не са си казвали, че всички пътища водят до Рим, понеже са си били местни. А чужденците пък не са знаели, че всичко се мери от Рим. Така че ако искат да отидат от Багдад до Кайро, изобщо не ги интересува пътя за Рим.

Но 1175 година френският теолог и поет Ален Делил пише в своята "Либер парабеларум" знаменитото изречение, че хиляда пътя водят човек завинаги до Рим. 200 години по-късно Чосър го преработва до "Всички пътища водят до Рим". И това става някаква любима метафора на Средновековието. Начетените хора започват да го употребяват образно, нищо общо с павето на Октавиян. И така до нас достига този вариант. Толкова за етимологията на израза.

Във въпроса, разбира се, има съвсем друго нещо. Вземаме шеговит въпрос и отговаряме супер сериозно, все едно сме някакви пълни бунаци и не можем да разберем закачката. Можем и още как. Щом всички пътища водят до Рим, как се излиза? Ами, обръщаш се на обратно и по някой от пътищата излизаш, също както с Велинград. Само че въпросът е, защо ти е да си ходиш от Рим? Стой си, другото може да почака. Ако се застоиш прекалено дълго, те ще те екстрадират сами. Не им мисли за пътищата.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук