Обама за Ирак: Не можем да свършим работата вместо тях
Обама за Ирак: Не можем да свършим работата вместо тях / снимка: Guliver/Getty Images

Президентът Барак Обама заяви, че обмисля различни варианти за спиране на ислямисткия бунт в Ирак, но предупреди, че американска военна акция сама не може да стабилизира страната, предаде Асошиейтед прес.

Президентът уточни, че ще са му нужни няколко дни, за да прегледа опциите как САЩ могат да помогнат на Ирак да се справи с въоръжения бунт, като подчерта, че във всички случаи това ще изисква значително участие на Ирак, отбелязва Ройтерс.

"САЩ няма просто така да се замесят във военни действия в отсъствието на политически план на иракчаните, който да ни даде някакви гаранции, че са готови да работят заедно с нас", каза Обама, давайки ясно да се разбере, че няма намерение да изпраща американски войници обратно с бойна мисия в Ирак.

"САЩ ще свършат своя дял, но в крайна сметка от иракчаните зависи, като суверенна нация, да решат проблемите си", каза Обама пред репортери на Южната морава на Белия дом, преди да замине с президентския хеликоптер "Марин уан" на четиридневна обиколка в Северна Дакота и Калифорния. "Няма да можем да свършим работата вместо тях", добави той.

"Екстремистите от "Ислямската държава в Ирак и Леванта", представляват заплаха не само за иракския народ, но и потенциално за американци - това е регионален проблем, и той ще бъде дългосрочен. Ще трябва да съчетаем селективни действия на нашите военни срещу терористи, които биха могли да навредят на нашия персонал в чужбина и евентуално да нанесат удари на наша територия", добави Обама.

По думите му бунтът засега не е причинил големи смущения в петролните доставки от Ирак, но ако бунтовниците вземат под контрол рафинерии, други петролопроизводители в Близкия изток ще трябва "да поемат топката". Това ще бъде част от консултациите, които ще продължат през следващата седмица, добави той.

Може да минат няколко дин, преди администрацията да обяви какъв ще бъде нейният отговор на ситуацията на терена, предаде Асошиейтед прес. Обама не уточни какви варианти обмисля, но източници от администрацията заявиха, че става дума за въздушни удари с безпилотни или пилотирани самолети.

Други дългосрочни варианти включват засилване на наблюдението и събирането на разузнавателна информация, вкл. чрез сателитно покритие и други методи за мониторинг. САЩ също така вероятно ще увеличат помощта за Ирак в различните й форми - пари, военно обучение, смъртоносно и несмъртоносно оборудване.

Източник: БТА