Мария Карабойкова, уелнес посланик: Технологиите ни помагат да следим тялото си и показват, че всяко движение има значение
Мария Карабойкова, уелнес посланик: Технологиите ни помагат да следим тялото си и показват, че всяко движение има значение / Снимки: artament.com

В прогнозите на IBM за тенденциите през следващите пет години се отделя сериозно внимание на технологичните иновации, които ще ни помагат да живеем по-добре, по-здравословно, по-дълго. С част от тези иновации се сблъскваме всеки ден и те стават все по-важна част от живота ни, благодарение на cloud-технологиите. Вече е възможно да следим непрекъснато какво се случва с нашето тяло, както и да подобряваме благодарение на технологиите ежедневните ни активности, свързани със спорт, фитнес-упражнения и т.н. Когато говорим за уелнес и технологии, логичен гост на проекта на Дарик и IBM и 26-годишната Мария Карабойкова, която знае как да работи усърдно, как да се почива след това, но и как да поддържа духа и тялото си в перфектна форма, благодарение на технологичните иновации и любовта към спорта.

Константин Вълков: Здрав дух, здраво тяло, това сякаш е мантрата на много млади хора днес, но как всъщност се постига това? Ти какво правиш?

Мария Карабойкова: Аз посвещавам много от свободното си време на спорта под различни форми. За мен е много важно да ходя на фитнес, това все пак е семейния бизнес, с който аз съм израснала. Несъмнено е оказал голямо влияние на начина, по който аз гледам на своето тяло, на своя дух, на настройката си като цяло за един здравословен начин на живот. Въпреки, че съм такъв горещ привърженик на фитнеса, аз в никакъв случай не отричам другите форми на спорт. Напротив, повечето хора, с които общувам ежедневно, комбинират фитнеса почти винаги с друг вид спорт. Независимо какво - футбол, волейбол, катерене - или нещо друго, което ги привлича. За мен зимните спортове са задължителни през сезона. Не мисля за спорта като нещо, което трябва да се прави, а напротив. През годините забелязвам начина, по който спортът променя моето тяло към все по-добро и ми позволява да бъда по-функционална и психически, което се отразява ползотворно и на работата ми. Смятам, че това е така за всички, които спортуват активно. Когато работех в Atama Wellness Club, можах да оценя колко ценно е ежедневното движение, какво удоволствие, дори и социално, е фитнеса за много хора.

До каква степен добавянето на много нови технологии, използването на редица нови устройства, които ни позволяват да следим и през целия ден, не само във фитнес-залата какво правим, ни помагат? Ето например тук виждам уреди, които са cloud-свързани, имат големи дисплеи с много функции. Какво е отношението ти за връзката фитнес и нови технологии?

Истина е, че особено напоследък има много хай-тек уреди или малки джаджи, ако мога така да се изразя, които помагат за създаването на собствена програма чрез непрестанен мониторинг на движението и донякъде изключват човешкия контакт при спортуването. В днешно време, когато отидеш на фитнес, ти би могъл да си самодостатъчен с помощта на технологията и без постоянното присъствие на треньор. На някои навярно не им допада, но това е право на избор. По същия начин в крос-фит културата се отрича използването на фитнес уреди, защото там се набляга главно на използването на собствената тежест на тялото. Аз съм на мнение, че ако един човек иска да спортува, по-голямото разнообразие от упражнения, които извършва, само ще го направи по-издръжлив и ще обогати физическата му култура. Компанията Technogym създаде ново приложение, което менажира съдържанието на индивидуалния Wellness Cloud на всеки трениращ, който по този начин би могъл да следи натоварването и прогреса си-напълно безплатно. С все по настойчивото навлизане на смартфоните в нашия ежедневен живот, това приложение би могло да е много полезно. Ще ти кажа защо. Ето, например преди време първо се появи гривна на Nike, която броеше стъпките, имаше часовници на Polar, които измерваха избяганите километри и пулса- на повечето хора им е интересно какво място заема спортна в живота им-често им помага да променят навиците си към по-добро.

Все уреди, които ни позволяват да наблюдаваме тялото си.

Да, това да наблюдаваме тялото си и как то се променя е много важно. Вярвам, че много хора биха искали да знаят какво се случва.

Мотивира ли ги това?

Да, аз имам един познат, който лично мен ме вдъхновява истински. Той е от Холандия, бори се със своите килограми от дълго време, но е много редовен в залата. Не се отказва. Той ползва това приложение, която позволява човек не само да следи пробяганото разстояние или изгорените калории, но също така има и много опции за вкарване на различни ежедневни дейности като например разхождане на куче, пускане на прахосмукачка, танцуване, градинарство. Така технологиите доближават хората до спорта и показват, че всяко движение има значение.

И какво става после, как обобщаваш нещата?

Когато теглиш чертата за една седмица например, след като всичко се съхранява в cloud-базираната система, се вижда графиката на това как си се движил през деня, какво си правил. Това позволява да се разберат много неща. Много често хората откриват с изненада колко много се движат и това ги насърчава да продължат в същия дух.

Мария Карабойкова уелнес посланик Технологиите ни помагат да следим тялото си и показват че всяко движение има значение
netinfo
Подобни технологии ще помагат и на здравеопазването както пише и в прогнозите на IBM за развитието на здравеопазването през идните пет години, тъй като всеки лекар ще има моментна статистика, пък и с данни назад във времето, за това какво се случва с един човек.

Точно така. Все пак забелязвам, че първоначално, преди използването на подобни приложения, хората са малко по-плахи. Отнема известно време, за да разберат, че новите технологии биха помогнали не само в събирането на данни, но и помагат на всеки да развие своя маниер на трениране. Например в приложението има опция за персонализирани упражнения, което само след сканирането на един код помага да избереш какви точно упражнения да направиш за предно рамо да речем, за предмишница, за бицепс, etc.

Едно от важните неща на т.нар. cloud-базирана уелнес култура е, че от една страна медицинско лице може да следи данните ти от разстояние, но чисто от двигателна гледна точка ти можеш да се съревноваваш колко си пробягал с някой приятел, който се намира на другия край на света.

Да, елементът на съревнование се оказва много важен - в момента организираме такъв тип challenge в Атама. С приложението всеки разполага със своето cloud-пространство, където се съхранява неговата информация - колко е висок, колко тежи, колко време е тренирал, колко време не е тренирал и т.н. Интересно е, че когато смартфонът се свърже към кардио-уреда на Technogym, който също има достъп до интернет, има възможност да се състезава с някой, който тренира в залата и разбира се да съхрани резултата, който на края на деня да го класира-понякога обратите настъпват в последния ден на състезанието..определено има много емоция. За мен е интересно да проверя до каква степен хората, които се занимават с фитнес, тъй като това е един индивидуален спорт, имат желание да се съревновават с другите. Интересно е да се наблюдава-без изненада откривам, че мъжете са доста доминантни в това, но и все повече дами се включват.

Говорим си само за здравословни, уелнес теми. Разкажи ми за нещо нездравословно, което правиш, ако прегледаме една твоя седмица.

Ако трябва да бъда напълно откровена, имам проблем с лягането навреме. Разбира се, като млад човек, забавленията са на дневен ред. Но въпреки това, тъй като през деня съм на работа, а вечер излизам, наистина държа поне пет в седмицата да се занимавам със спорт. И понеже тренирам след работа, това е от 6 до 8 вечерта, след това имам необходимост от повече време, за да се настроя за сън. Смятам, че колкото повече се движим, повече танцуваме, повече се смеем, прекарваме повече време в компанията на близки хора, това е само едно спечелено време за нас. Това ми доставя истинско удоволствие.

Това интервю е част от проекта на Дарик и IBM "5 in 5 иновации: какво следва през следващите пет години?" Проектът е базиран на технологичните сценарии на IBM, които представят развитието и иновациите в 5 основни сфери - образование, здравеопазване, търговия, сигурност и градска среда. Считаме, че тези сектори ще търпят голям технологичен подем и са неразвривно свързани с нашето устойчиво развитие като обществена и бизнес среда.

Всички интервюта, които ще прочетете тук, са с българи, защото вярваме, че нашата страна създава условия за устойчиво развитие на интелигентни технологии и иновативни идеи.

 

Мария Карабойкова уелнес посланик Технологиите ни помагат да следим тялото си и показват че всяко движение има значение
netinfo

Натиснете тук за повече информация