Има ли нещо по-добро за запечатване на виното от корковата тапа?
Има ли нещо по-добро за запечатване на виното от корковата тапа? / Thinkstock/Getty Images

Има ли нещо по-добро за запечатване на бутилките вино от добрата стара коркова тапа?

Ако има удачен метод за запечатване с тапи и капачки, произведени от синтетика или метал, корковата тапа не оскъпява ли виното, имайки предвид многото технологични процеси, необходими за производството им, съчетани поне с половин година време, необходимо за съхнене на корка?

Вината от Новия свят все по-често са с винтови или синтетични капачки, които предизвикват известно недоверие в европейския потребител. Производители на вино, най-вече от Новия свят, не желаят да правят компромиси с качеството, като изтъкват редица предимства на нововъведените тапи - лесни за отваряне, по-евтини, с дадено качество, а не променливо, като при корка, по-добра дезинфекция, липса на дъх на тапа, картон или мухъл, който може да се появи в бутилката, запечатана с коркова тапа.

Най-напред нека изясним, че коркът е материал, който се произвежда от корковия дъб и е в употреба за затваряне на бутилки с вино едва от края на XVІІ век. Самото вино е много по-древно и е било съхранявано по различни начини дотогава. Бутилираното вино за XVІІ век е имало много проста запушалка - парченце плат, обикновено напоено с мазнина и здраво натъпкано в гърлото на бутилката. Големият проблем при виното, както знаете, е неговата оксидация, досега му с кислорода. Така че и запушалките се борят най-вече с проникването на въздух. Корковите тапи имат редица недостатъци и макар едно изследване на португалската фирма за производство на коркови тапи "Аморим" да показва, че в дългосрочен план те са най-благоприятни за околната среда, употребата им вече намалява.

Освен металните капачки на винт и синтетичният корк, има и още една технология. Нарича се ZORK, както вероятно знаете. Австралийска е и е едва от 2010 година. За сега популярността и е все още скромна. Големият проблем за цената и технологията всъщност не е свързан с тапите, а с нещо друго. Ние традиционно съхраняваме виното в бутилки, а те се нуждаят от капачки. Логично. Оттам идва проблемът. Но остъклената бутилка, колкото и да ви е странно, не е най - доброто вместилище за съхранение на вино. Сетете се за бъчвите с канелка, които са далеч по-добри. И понеже не всеки може да си купува бъчва или буренце, от 1965 година на пазара съществува вино в кутия. Ще си кажете, че няма класа и е някаква евтина субстанция за промишлени пиячи. Но това просто не е вярно.

Пиенето на вино се е превърнало в културен ритуал и дори поза, ако щете. И съхранението на самия продукт е минало на втори план. Но нищо не съхранява така добре виното, както кутиите. Оксидация-нулева, повреда от корк-нулева, повреждане от uv лъчи-няма, цена на транспорта-значително по-евтина, грижа за околната среда-несравнима. Единственият проблем е естетически. Грозно е, дори е леко просташко. Но що се отнася до цена и съхранение, кутиите са с пъти по-добри от бутилките, каквото и да ви говорят сомелиерите.

И накрая. Има ли по-добро средство от корка? Да, има. Но от бутилката също има. Ако питате обаче ще измести ли кутията някога бутилираното вино? Мисля, че знаете отговора сами.

Ако имате още въпроси, питайте "Питанка". Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook, както и на имейл pitaipitanka@gmail.com.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук