Защо се провали публичното предлагане на ЦСКА?
Защо се провали публичното предлагане на ЦСКА? / снимка: БГНЕС, архив

Публичното предлагане на акциите на ЦСКА стартира на 21 март, като първоначално бе обявен за краен срок 4 април. Заради слабия интерес обаче, срокът беше удължен до 19 май. "Червените" пуснаха за продажба дял от 37%, като в спасяването на клуба се впуснаха дори депутати. Защо обаче ръководството на клуба не успя да привлече интереса на инвеститорите - обяснява Благовест Крачев, брокер на БФБ.

Можем ли да направим равносметка какво се случи с акциите на ЦСКА?

Равносметката, която можем да направим за тези два месеца търговия с акциите на ЦСКА, е, че клубът успя да продаде малко под 360 000 акции от общо 3 млн., които предложи на инвеститорите. Това прави около 12% от цялата емисия. Обявено беше, че публичното предлагане ще е успешно, ако се продадат 1,4 млн. акции. Това, което ми направи впечатление е, че основните сделки бяха от порядъка между минимума от 10 акции и около 100 акции. Т.е. в публичното предлагане на акциите на клуба се включиха основно малки инвеститори - такива, които са фенове на клуба и искаха по една или друга причина да подкрепят ръководството. За тези два месеца направиха впечатление много големият брой сделки - над 5700 броя сделки, но всъщност малкият обем акции, който се продаде. Не стигнаха 1,05 млн. акции, които да се продадат, за да е успешно публичното предлагане и да продължат акциите да се търгуват след това на фондовата борса.

Защо се провали публичното предлагане и какво следва за клуба оттук нататък?

Не знаем какво ще последва оттук нататък, но това което направи впечатление, е, че инвеститорите, които участват на фондовата борса, категорично не харесаха тези акции. Не ги припознаха като акции на търговско дружество, което може да очаква след това печалба и нарастване цената на акциите. Не за друго, а защото финансовото състояние на клуба е много лошо. ЦСКА е на загуба поне от 2010 година - всъщност оттогава има информация за финансовото състояние в проспекта за публичното предлагане на клуба, който беше публикуван. Системно е на загуба в три поредни години. Системно стойността на активите е по-малка от стойността на задълженията, т.е дружеството е с отрицателен собствен капитал. Отделно акциите се предлагат на цена, три пъти над номиналната стойност. Освен че е лошо финансовото състояние и самата цена на акциите е висока и не съответства на състоянието на клуба. От тази гледна точка публичното предлагане не успя да привлече странични инвеститори, освен феновете, които на всяка цена бяха склонни да подпомогнат клуба. На това се дължи неуспехът.

Каква е процедурата оттук нататък, как ще могат хората, които са си купили акции на клуба, да си вземат обратно парите?

Това става доста лесно. Тези акции, които до момента се търгуваха, са временни акции. На базата на тях, ако беше успешно публичното предлагане, инвеститорите щяха да получат от реалните акции, след като те бъдат издадени. Но след като това не се случи, всеки, закупил от временните акции, може да си получи обратно парите от инвестиционния посредник, през който е направил покупката. В какъв срок - още не се знае, тъй като очакваме официално съобщение от дружеството и БФБ. Недостатъкът в тази ситуация е, че публичното предлагане беше неуспешно и инвеститорите ще си върнат сумата за платените акции, но без средствата, които са платили на инвестиционния посредник. Тази сума няма да могат да си я върнат, тъй като таксата е свързана с транзакционните разходи за покупката на акциите. Всеки, закупил акции, може да се свърже с инвестиционния си посредник, който да му обясни кога ще може да си възстанови парите. Реално ще стане на място в офиса на посредника, от който е закупил акциите. Няма давност и срок, в който да отидат да си вземат парите. Те ще постъпят по сметки на лицата. Дори да не бъдат изтеглени в конкретен период от време, остават на съхранение при инвестиционния посредник и във всеки един момент клиентът може да отиде и да си ги изтегли.

След липсата на интерес от други инвеститори, освен фенове, има ли като цяло място за акции на клубове на нашия пазар?

Категорично има място такава компания на фондовата борса. Българската борса има нужда от разнообразие, на нея няма достатъчно представителност на икономиката - т.е. достатъчно на брой компании от достатъчно на брой сектори на икономиката. Но проблемът е във финансовото състояние на футболните клубове. И трябва да е много по-разумна цената, предвид факта, че са на загуба повечето клубове у нас. Ако наистина искат да наберат капитал на фондовата борса за конкретни проекти - нови играчи например, може да го направят, но да е на разумна цена. Друго, което ми прави впечатление при ЦСКА, е, че излязоха неподготвени. Преди да се пристъпи към публично предлагане, се извършва проучване на потенциалните инвеститори. Т.е. не се излиза неподготвен на фондовата борса и да разчиташ на случайността, че ще запишат акции инвеститорите.

Това, което се случи с ЦСКА, ще стресне ли другите клубове да пристъпят към публично предлагане?

Просто трябва да им е ясно, че само марката на клуба - дали е ЦСКА, Левски или друг клуб, не може да набере достатъчно пари. Трябва нещо друго, което да грабне инвеститорите - дали цената на акциите ще е ниска, дали с бъдещо развитие - например интересен инвестиционен проект, за който ще се ползват парите. Но само марката не може да продаде достатъчно голям обем, за да има успешно листване на борсата. Трябва да им светне лампата на дружествата, които ще имат намерение да излизат на борсата, че не може едва ли не на всяка цена да се продава компанията, трябва да има нещо, което да грабне интереса на инвеститорите.