Колата на Ева Браун се включи в ретро рали Марица
Колата на Ева Браун се включи в ретро рали Марица / Ваня Трингова/Дарик радио-Пловдив

32 екипажа от България и Турция взеха участие в ретро рали „Марица“, което стартира днес от Централния площад в Пловдив.

Голямата атракция на парада беше „Мерцедес“- кабриолет, произведен през 1936 година, който е бил собственост на спътницата на Хитлер Ева Браун. Бежовият автомобил, с право наречен „бижуто“, символично даде старт на балканската проява, в която освен български и турски екипажи, ще се включат и гръцки колекционери на старинни возила.

Традиционното международно ретро рали "Марица ", не само обединява идеята за сътрудничество на ретроавтомобилистите и притежателите на класически автомобили в Южната част на Балканския полуостров, но има и състезателен характер.

Ралито се провежда от 9 до 11 май по маршрут Пловдив, Хасково, ГКПП "Капитан Андрево", Узункюпрю, Одрин, Александруполис, Пловдив.

Състезателната част е в участъка от Пловдив до Хасково, която се провежда под девиза: "На точното място в точното време."

На крайбрежната улица в Узункюпрю също ще има състезание, а финалът ще бъде засечен по подобие на „Формула 1“, т.е. „летящ финал“.

След състезанието, автомобилите ще направят парад в Узункюпрю, където ще бъдат наградени и победителите.

Третият етап на състезанието ще се проведе в Александруполис, където ще бъде и заключителната част и награждаване на победителя в генералното класиране.

Символичен домакин на проявата беше Генералният консул на Република Турция в Пловдив Шенер Джебеджи, който с карирано знаме в ръка даде старта на надпреварата.