Украйна спря водата на Крим
Украйна спря водата на Крим / снимка: БГНЕС, архив

Украйна е затворила шлюзовете на Кримския канал, по който полуострова получава 85% от питейната си вода от река Днепър, предаде РИА Новости.

Информация за подобни действия постъпи още на 18 април, но тогава украинската агенция по водните ресурси я опроверга, предава агенция Фокус.

Съоръжението е от 1961-1971г., дълго е 402 км и пропуска до 300 куб. м. вода в секунда, която отива основно за напояване. Нуждите на Крим от вода се оценяват на 80-90 куб.м в секунда, пише dnevnik.bg

Един от новите ръководители на Крим твърди, че са се опитвали да се разберат с украинската страна, но тя протакала отговора, защото въпросът е политически. "Готови сме предварително да плащаме и на обоснована цена, която ще е доста по-висока от тарифата през 2012г-2013г.", каза Виталий Нахлупин, председател на постоянната правителствена комисия на Крим за икономическа, бюджетно-финансова и инвестиционна политика.

Но след като Москва анексира територията още не е сключено споразумение с Киев за ползването на водата и изплащане на натрупания дълг. Вместо това украинските власти не могат да съберат полагаемите суми за ползване на водата и така се оказва, че това става без никаква законова санкция.

В сряда украинският вицепремиер Владимир Гройсман заяви, че водоснабдяването на Крим е "предмет на договор между две компании и те трябва да се разберат как да работят". Но той допълни, че в сегашния момент "няма основания да им доставяме вода".

Снимки, разпространени от "Ройтерс" в края на работната седмица, показаха, че каналът е практически пресъхнал. Крим няма собствени големи водоизточници, нито източници на енергия. Според руския министър на земеделието Николай Фьодоров пресъхналите напоителни канали заплашват около 120 000 хектара с продукция, която разчита на водата от Днепър. Пред сайта Газета.ру той заяви, че щетите от съсипана от сушата реколта може да достигнат 5 млрд. рубли (малко над 140 млн. долара) и че Москва може да компенсира малка част от тях.