Сериозни глоби грозят фирма Инфраком за смъртта на работник в Тервел
Сериозни глоби грозят фирма Инфраком за смъртта на работник в Тервел / netinfo

Три са нарушенията, установени при проверката на „Инфраком” ЕООД-Добрич, след смъртта на работник от фирмата при трудова злополука, съобщи директорът на Инспекцията по труда Младен Мартинов. 53-годишният мъж загина на 15 април при изкопни дейности по проекта за подмяна на водопроводната мрежа на Тервел. Причина за смъртта му е неукрепен изкоп, което е основното нарушение. Човекът е работел на дълбочина 3,5 метра, когато върху него са се свлекли около 4-5 кубически метра подгизнала земна маса.

Проверката е установила още, че  в деня на злополуката не е бил проведен ежедневнит инструктаж. Освен това работниците не са били застраховани за риска „трудова злополука”, което е задължително за този вид трудова дейност. На фирмата ще бъде потърсена административна наказателна отговорност, каза Мартинов. Санкцията е до 15 хил.лева за всяко от нарушенията. Проверката продължава.

Загиналият е бил дългогодишен работник във фирмата и е имал сключен трудов договор. „Инфраком” е един от осемте подизпълнители по проекта. Още на следващия ден след злополуката изкопите са били укрепени. До края на проекта ще приложим изключително сериозни мерки за контрол на всички фирми, които изпълняват дейностите, заяви Мартинов.

От началото на годината до сега от Инспекцията по труда са извършени 399 проверки в предприятия в Добричка област, съобщи още директорът на инспекцията. Констатираните нарушения са 1676, а предприетите административни мерки – 1636. Съставени са 72 акта. Изплатените работни заплати след намесата на трудовите инспектори са за 158 509 лева, а неизплатените - за 199 649 лева. Установени са 27 случая на работещи без трудови договори, част от тях – в хлебопроизводството. Станали са 2 трудови злополуки, завършили със смърт.