Варна кани италиански градове - кандидати за Европейска културна столица
Варна кани италиански градове - кандидати за Европейска културна столица / Дарик Варна

Варна ще се представи пред шесте италиански града, които продължават в надпреварата за Европейска столица на културата. Каляри, Лече, Матера, Перуджа, Равена и Сиена ще бъдат гости на морската столица за откриването на най-стария музикален фестивал у нас "Варненско лято", стана ясно на комисията по култура.

На срещата, освен Варна, ще се представят и градовете, които я подкрепят в борбата й за столица на културата - Аксаково, Девня, Белослав, Каварна, Провадия, Бяла, Аврен и Добрич. Според изготвения проект инициативата ще се проведе на 14 юни. На входа на морската градина ще бъде изградена сцена, а програмата предвижда изява на местни самодейни състави, както и концерт на Камелия Воче, Графа и Атанас Колев.

Всички събития на сцената ще се излъчват на две видеостени, за да могат да се наблюдават от максимален брой зрители. За реклама на инициативата ще бъдат отпечатани брошури и покани. Общият й бюджет е 58 хил. лв.

Съветниците от комисията по култура подкрепиха идеята, но поискаха да получат информация как ще се изразходват парите, които са заложени в общинския бюджет, по пера. Марица Гърдева настоя фирмата, която работи по проекта, да представи подробно дейностите, заложени в него и сумите, необходими за реализирането им.

Валентина Софрониева предложи в програмата да се наблегне повече на изявите на варненски ансамбли и групи, за да се получи масовост на инициативата. Общинарите решиха още, че е по-уместно италианската кухня, предвидена за гостите, да бъде заменена с българска.

На заседанието съветниците гласуваха още пет улици в "Приморски" да бъдат отново преименувани, тъй като имената им се дублират с такива в други райони. Спор предизвика предложението на администрацията една от тях да носи името "Любен Дилов - старши".

Членовете на комисията се обединиха около мнението, че добавката "старши" към името на писателя е неуместна и решиха улицата да бъде кръстена "Любен Дилов".