Изнесоха Чудотворната икона от Бачковския манастир
Изнесоха Чудотворната икона от Бачковския манастир / dariknews.bg

Стотици вярващи се включиха в литийното шествие с Чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир до местността "Клувията"днес.

Шествието в Бачковския манастир се провежда по традиция на вторият ден от Великден, известен като „разтурни" или "разметан "понеделник”. Това е единственият ден в годината, когато иконата излиза от манастира.Вярва се, че силата й е най-силна на именно на Великден. За първи път от над 2 години, се изнася оригиналът на иконата, която беше реставрирана от монаси в Атон.

От векове за иконата "Света Богородица" в Бачковския манастир се говори, че е спасила мнозина вярващи. Силата й е да помага на болните и бездетните, затова ликът на Божията майка, пазен в малката църквица на обителта, се смята за чудотворен.

Според легендата овчарчета открили иконата на това място през 17-ти век. Тя била скрита при скалите, за да се запази от турците. По-късно, от надпис на гърба й става ясно, че е дарена на Бачковския манастир през 1311г. от от двама грузински пътешественици - Атанасий и Октамир.