Вигенин не очаква санкции за Русия, докато нейни войски не нахлуят в Украйна
Вигенин не очаква санкции за Русия, докато нейни войски не нахлуят в Украйна / снимка: БГНЕС, aрхив

Ситуацията в Украйна доказва необходимостта от реализирането на проекта „Южен поток”, смята българският външен министър Кристиян Вигенин. Според него няма заплаха от спиране на доставките на природен газ от страна на Русия.

„Русия има готовността да гарантира доставките. Заплаха идва от нарасналите цени и новите схеми за заплащане, които Русия планира да наложи на Украйна. Това може да доведе до спиране на подаване на природния газ за Украйна и можем да влезем в хипотезата от 2009 г., когато Украйна в отговор спря транзита. Сегашната ситуация доказва в още по-голяма степен необходимостта от реализирането на проекта „Южен поток”. Не можем да ставаме заложници на политическата, икономическата и финансовата нестабилност на транзитни страни. Позицията на европейските страни, през които ще минава „Южен поток, по никакъв начин не се е променила. Вярно е, че има различни гласове, но сегашната политическа ситуация  не бива да влияе на стратегически решения като този проект”, коментира във Варна Вигенин.

Външният министър не очаква да се стигне до налагане на икономически санкции на Русия от страна на Европейския съюз. 

„Все още не сме на етапа, на който икономическите санкции срещу Русия стават неизбежни. Никой няма интерес да се стига до тази фаза – нито ЕС, нито Русия. Червената линия по отношение на следващата фаза на санкции е евентуално нахлуването на руски войски в Украйна. Ако това не се случи, няма да има санкции – поне такава е нагласата на огромната част на страните членки на ЕС”.

Позицията на България за кризата в Украйна Вигенин определи като е една от най-балансираните и конструктивни сред страните членки на ЕС. „В нито един момент не сме приветствали нещата, които се случиха. Изразявахме изключителна загриженост за това, което се случи в центъра на Киев. По същия начин изразяваме изключителна загриженост за огледалните действия, които виждаме в редица други градове в Източна Украйна”, припомни външният министър.   

Във Варна Кристиян Вигенин се срещна с представители на туристическия бранш, с които обсъди предстоящия сезон. България ще се опита да привлече туристите, които от съображения за сигурност не биха посетили Крим. Над 50 нови консулства ще бъдат разкрити в Русия, Украйна, Беларус и Молдова.