Здравната каса с отговор на обвиненията, че отказва лечение у нас, но плаща за същото зад граница
Здравната каса с отговор на обвиненията, че отказва лечение у нас, но плаща за същото зад граница / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Националната здравноосигулителна каса е задължена по силата на договора ни за присъединяване към Европейския съюз да заплаща качествено лечение на български пациенти в страните членки, когато такова не може да бъде извършено у нас.

Това информират от институцията по повод обвиненията на лекари и пациенти с Паркинсон, че Касата отказва да заплати лечение на тези болни в България, но плаща няколко пъти повече за същото в чужбина.

От институцията информират, че издават разрешение за лечение на територията на друга държава членка на Европейския съюз, когато болният не може да бъде лекуван у нас, в рамките на обичайно необходимото време, а здравословното му състояние не позволява той да чака.

Когато лечението по определена диагноза е включено в здравноосигурителния пакет, но методът на лечение в България е по-неблагоприятен за пациента от метода в друга европейска държава, Касата трябва да финансира лечението навън.

Разплащанията за оказана в чужбина медицинска помощ се осъществяват между здравноосигурителните институции в различните страни и трябва да се извършат до 2 години след провеждане на лечението.