Главният секретар на общината: Въпрос на интелект е дали да се пие в деня на вота
Главният секретар на общината: Въпрос на интелект е дали да се пие в деня на вота / снимка: Sofia Photo Agency

Въпрос на интелигентност на всеки е дали ще консумира алкохол в дена на вота или не. Това коментира главният секретар на общината Кристиян Богоев, който отговаря за провеждането на изборите за европарламент във Варна.

„Едва ли някой може да сложи императивни ограничения за пиенето. Рано е още да се вземат решения. В Изборния кодекс няма изрична норма за това. Предвид на това, че сме в празници, има мероприятия, много решения предстоят в тази посока, но все още е рано това да стане публично. Ще се вземе правилното решение”, каза Богоев.

По списък броят на гласоподавателите във Варна е 298 066. Секциите за гласуване са 396. Трима чужденци са подали заявления, за да упражнят правото си на вот. Техните имена ще бъдат дописани в списъка. Както и досега, от общината ще съдействат на хората с увреждания в деня на вота.

ГЕРБ и Коалиция за България ще имат по 396 членове в ръководството на секционните избирателни комисии. ДПС ще разполагат с 242-ма, а Атака – със 154. Синята коалиция и НДСВ ще имат представители в СИК, но не и в ръководството. От партиите, които взеха участие в консултациите за провеждане на вота, обявиха, че нямат претенции към квотата на членовете. Недоволен остана единствено представителят на Синята коалиция Любомир Роев, който заяви, че разпределението е нерационално.

Той поиска да замени някои от секциите, отредени на коалицията като тези в затвора и дом „Гергана” например, с такива в други райони. От ГЕРБ и Коалиция за България изразиха готовност за рокади с техни членове в СИК.